Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

Ξενάγηση στην έκθεση Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο)
  -  Ξενάγηση στην έκθεση Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο)

Διάρκεια έκθεσης: 01/02/2024 – 12/05/2024

Επιμέλεια έκθεσης: Αφροδίτη Κούρια

 

 

Ένα σπίτι από χνούδι (Για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού)

Ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη βασισμένο στο τοπιογραφικό έργο του Μιχάλη Οικονόμου. Οι μαθητές, μέσα από τις υφές και τα υλικά, ανακαλύπτουν τις διαδρομές του ζωγράφου. Από ένα χωράφι με ελιές στη Martigues και από τη Martigues στα σπίτια με την κόκκινη τέντα.

 

Ήχοι, μυρωδιές, χρώματα και υφές… κόσμοι ονειρικοί  συνθέτουν  την αρχή! Χνούδια και κλωστές, χαρτόνια και μπογιές στα χέρια μας περνούν και μάντεψε πού μας οδηγούν… Σε σπίτια μαγικά που εσύ θα φανταστείς και στο χαρτί θα θες να μπεις!

 

Μια πολυαισθητηριακή εμπειρία με δραστηριότητες παρατήρησης και δημιουργία έργων εμπνευσμένα από τα έργα της έκθεση με διαφορετικά υλικά.

 

Αυτοσχέδιοι πειραματισμοί (Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου)

Εξερευνώντας την υλικότητα του έργου τέχνης.

Ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη βασισμένο στο τοπιογραφικό έργο του Μιχάλη Οικονόμου. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την εξελικτική πορεία του καλλιτέχνη και το υπαιθριστικό έργο του ίδιου. Πώς ένα ίδιο θέμα μπορεί να έχει διαφορετικές ερμηνείες; Διαφορετικές αποχρώσεις; Διαφορετικά συναισθήματα; Τι ρόλο παίζουν τα υλικά και οι τεχνικές στην απόδοσή του;  Πώς η χρωματική απόδοση των καλλιτεχνικών έργων σχετίζεται με τον εαυτό μας;

Μέσα από τις δραστηριότητες-παιχνίδια οι μαθητές πειραματίζονται με τα υλικά και τις υφές τους. Ο Μιχάλης Οικονόμου μέσα από τη χρήση ποικίλων υλικών εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Πώς η χρήση διαφορετικών υλικών και τεχνικών μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουμε έναν πίνακα ζωγραφικής; Εμπνεόμενοι από τον διαρκή πειραματισμό του Μιχάλη Οικονόμου γινόμαστε και εμείς αλχημιστές σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε τα μυστικά του.

 

Σχετικά με την έκθεση:

Εκατόν δεκαέξι πολύτιμα έργα του κορυφαίου ζωγράφου Μιχάλη Οικονόμου, που γεννήθηκε το 1884 στον Πειραιά και πέθανε στο Δρομοκαΐτειο το 1933, στα 49 του χρόνια, συνθέτουν την έκθεση, με τίτλο Μιχάλης Οικονόμου. Η αλχημεία της ζωγραφικής, σε επιμέλεια της δρ. Αφροδίτης Κούρια. Πρόκειται για ευφάνταστα έργα, τα οποία αντανακλούν άμεσα τη βαθιά επιθυμία του ίδιου του ζωγράφου, ο οποίος τόνιζε: «Θέλω να δώσω αίσθημα, όσο μπορώ περισσότερο αίσθημα….». Έτσι, μέσα από τους πίνακες του, όπως Το κόκκινο βουνό, Η Ακρόπολη, Ξωκκλήσι με πέντε κυπαρίσσια, Ψαρόσπιτο, Ύδρα, αλλά και Το σπίτι που ονειρεύεται, Martigues, Σπίτι με κόκκινη τέντα, Μετά τη βροχή, αναδύονται έντονες αισθήσεις.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, δρ. Αφροδίτη Κούρια αναφέρει: «Τα θέματα του Οικονόμου είναι απλά, πάντοτε παρμένα από τη φύση. Σπίτια δίπλα στο νερό, ξωκλήσια, παλιά γεφύρια και μύλοι, δρόμοι με καμάρες, γέρικες ελιές, κυπαρίσσια, θάλασσες, βάρκες. Τα κτίσματα όπως τα δέντρα, στέρεα πλασμένα και χωροθετημένα, μαρτυρούν σε πολλούς πίνακες πως ο ζωγράφος διαθέτει γερή αίσθηση της φόρμας, μια γλυπτική αντίληψη – μπορεί να πει κανείς – για τον όγκο και τη φόρμα μέσα στον χώρο. Η σαφήνεια στην οργάνωση των όγκων, των επιπέδων καθώς και στην άρθρωση του χώρου αποτελεί συστατικό γνώρισμα των περισσότερων έργων της πρώτης περιόδου του καλλιτέχνη».

Ο κορυφαίος ζωγράφος Μιχάλης Οικονόμου, πέρα από τα διδάγματα των σχολών, κατέκτησε τη δική του τοπιογραφία. Η υπαιθριστική του έρευνα (φως-χρώμα-γραμμή), αποτυπώνει με τον πιο δυνατό εκφραστικό τρόπο, όχι μόνο τη φυσιολογία του εδάφους, αλλά και την αίσθηση του κλίματος. Αυτή η αισθητηριακή του αντίληψη με τη μυστηριακή υγρή ατμόσφαιρα, την απόλυτη ομορρυθμία ανάμεσα στο φως και στον αιθέρα, στο φως και στην ομίχλη, ολοκληρώνει την αυτόνομη εικαστική του έκφραση. Έτσι, τα τοπία του, άλλοτε ως φυσικός χώρος και άλλοτε ως προβολή «ζωντανών» κτισμάτων με την αυτονομία της ιδιόμορφης πινελιάς και τη δύναμη του σχεδίου, τον κατατάσσουν σε έναν από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ζωγράφους.

 

Οι ξεναγήσεις στις περιοδικές εκθέσεις σχεδιάζονται και υλοποιούνται από ειδικευμένους εκπαιδευτές του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη και πραγματοποιούνται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ο σκοπός των ξεναγήσεων και των δραστηριοτήτων που τις πλαισιώνουν είναι να βοηθήσει τους μαθητές να σκέφτονται δημιουργικά και με κριτική σκέψη. Τα παιχνίδια/δραστηριότητες που προτείνονται είναι τόσο ανοιχτά στην ερμηνεία, όσο είναι και ένα έργο τέχνης και έχουν σκοπό να εμβαθύνουν την σύνδεση των μαθητών με το έργο με πολυαισθητικό τρόπο. Οι εκπαιδευτές θέτουν ερωτήματα, καθοδηγούν τους μαθητές και τους βοηθάνε να βρουν τις δικές τους απαντήσεις.

 

Από 19 Φεβρουαρίου 2024

Ημέρα διεξαγωγής: Δευτέρα έως Παρασκευή

Ώρα: 10:00 & 11:30

Διάρκεια προγράμματος: 60’

Κόστος συμμετοχής: 3€ για μαθητές Νηπ/Δημ & 4€ για μαθητές Γυμν/Λυκείου

Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά ώρα διεξαγωγής: 50 μαθητές (σε 2 γκρουπ)

 

Πληροφορίες-Κρατήσεις

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2103611206 (εσωτ: 1042, 1044), education@thf.gr