Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

ΗΡΑΚΛΗΣ – Ο μεγαλύτερος των Ηρώων! | Για μαθητές Γ’-Στ’ Δημοτικού
  -  ΗΡΑΚΛΗΣ – Ο μεγαλύτερος των Ηρώων! | Για μαθητές Γ’-Στ’ Δημοτικού

Αρχαία ελληνική μυθολογία με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη και με τα μουσικά της όργανα από όλον τον κόσμο.

 

Φίδια στην κούνια του, μια λεοντή για πανοπλία του, τα χέρια του κι ένα ιερό ρόπαλο για όπλα του!

 

Οι αντίπαλοί του: ένα φιδοκέφαλο θεριό, το χρυσοκέρατο ελάφι, πύρινα πουλιά με σιδερένια ράμφη, ανθρωποφάγα άλογα, ένας ταύρος φλεγόμενος κι ένα ανίκητο αγριογούρουνο, το τέρας με τα έξι χέρια και τα τρία κεφάλια, τρία σκυλοκέφαλα σε ένα κορμί! Ταξίδια στον κάτω κόσμο και στις άκρες της πλάσης! Τρόπαια από χρυσάφι: μήλα και η ζώνη μιας βασίλισσας! Κι άλλα πολλά ακόμα…

 

Αυτός είναι ο φοβερότερος των ηρώων, ο πιο ανδρειωμένος που οι περιπέτειές του ακούγονται με κομμένη την ανάσα! Ακούστε τα κατορθώματα του Ηρακλή με τα λόγια των παλιών παραμυθάδων!

 

Τις πιο ωραίες ιστορίες τις φαντάστηκαν οι άνθρωποι στους πανάρχαιους μύθους τους που μπορούν να ζωντανέψουν μόνον με μια υπέροχη αφήγηση!

 

Στο πρόγραμμα ακούγονται μύθοι επιλεκτικά, είτε σε ολόκληρη, είτε σε περιληπτική μορφή.

 

Σχεδιασμός -αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη

 

 

 

Από 2 Οκτωβρίου 2023

Ημέρα διεξαγωγής: Δευτέρα & Παρασκευή

Ώρα: 10:00

Διάρκεια προγράμματος: 60’

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών: 40 μαθητές

Κόστος συμμετοχής: 6€/άτομο

 

Πληροφορίες-Κρατήσεις

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2103611206 (εσωτ: 1042, 1044), education@thf.gr

 

ΤΟ ΜΙΚΡΟ «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη.

 

Βρισκόμαστε στην εποχή που η εικόνα και η τεχνολογία πρωτοστατούν και η γλώσσα ατροφεί. Πριν από τη γλώσσα προηγείται η ακοή. Η «τέχνη του ακούειν» είναι μια δεξιότητα που εκλείπει από τις ημέρες μας και τα αποτελέσματα φαίνονται παντού γύρω μας. Ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες.

 

Η προφορική αφήγηση, στηρίζεται πρώτα απ’ όλα στην επικοινωνία και στην ελεύθερη αποδοχή μιας οικείας συνύπαρξης, όπου ο αφηγητής και το ακροατήριο συμφωνούν να μοιραστούν ιστορίες. Δηλαδή, ο αφ-ηγητής ακολουθεί την ενέργεια και τη διάθεση σε κάθε ενδεχόμενο κοινό, στο οποίο οφείλει να προσαρμόσει τις ιστορίες του.

 

Μια προφορική αφήγηση στο στόμα ενός ικανού παραμυθά μπορεί να είναι μία πολύ δυνατή συγκινησιακά εμπειρία.

 

Οι ζωηρότερες εικόνες, και μάλιστα εξειδικευμένες κατά ακροατή,  σχηματίζονται στα μάτια μας ακούγοντας μια γοητευτική ιστορία. Και ένας μύθος, ένα παραμύθι, που άντεξαν στα βάθη του χρόνου, έχουν μια τέτοια δομή που στην ακρόασή τους αισθανόμαστε μια βαθιά αλήθεια – έστω, με λόγο συμβολικό.

 

Η προφορική αφήγηση ασκεί την ακοή, τη γλώσσα, την υπομονή, προσφέρει διάπλατα ανοίγματα στη φαντασία, στη δημιουργικότητα, γαληνεύει, ανακουφίζει και συνδέει με την παγκόσμια και πανάρχαια πολιτιστική μας κληρονομιά.