Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

B&M Theocharakis Foundation for the Fine Arts and Music
  -  Νέα   -  ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ | Πιάνω πέτρες και λιθάρια… Έργα των Brahms, Ravel, Granados, Chatschaturjan, Berio, Montsalvatge, Κωνσταντινίδη.

Μία επιλογή από παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς ενορχηστρωμένες από συνθέτες της λόγιας μουσικής θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο, μέσα από τα ηχοτοπία μουσικών ιδιωμάτων και της παραδοσιακής ποίησης. Οι συνθέτες J. Brahms, M. Ravel, E. Granados, A. Chatschaturjan, L. Berio, X. Montsalvatge, Γ. Κωνσταντινίδης βρήκαν τη χρυσή τομή και γεφύρωσαν την τοπική μουσική παράδοση με την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια για μεσόφωνο και πιάνο, καθώς και έργα για σόλο πιάνο (χορούς και ιντερμέδια).

 

Ιωάννα Βρακατσέλη μεσόφωνος

Άρης Γραικούσης πιάνο

 

Ιωάννα Βρακατσέλη

Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Είναι διπλωματούχος μονωδίας με Άριστα παμψηφεί και βραβείο με την κ. Σόνια Καραμανιάν, διπλωματούχος πιάνου μα την κ. Α. Τόζου, και φυγής (φούγκας) με Άριστα παμψηφεί με τον κ. Ι. Σπυρόπουλο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σκηνικής αγωγής με τον επί χρόνια σκηνοθέτη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σ. Βαφειάδη και τον Π. Αδάμ, καθώς και ‘Alexander Technique’ με τη Μ. Αρεταίου, ρεπερτόριο και ερμηνεία κλασικού τραγουδιού με την G. Janowitz, Ά. Χριστοφέλλη, το μαέστρο Γ. Χατζηνίκο, Ρ. Πουλημένου, Τ. Χριστογιαννόπουλο, Δ. Τηλιακό, Χ. Σαβίνο, και Ant. Papakonstantino,. Επίσης παρακολούθησε σεμινάριο ερμηνείας παλαιάς μουσικής με τον Π. Αδάμ, Δ. Κουντουρα, M.Chance και τεχνικής του πιάνου με τον Eugen Rjianov.

Από τον Οκτώβριο του 2016 παρακολουθεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ιονίου Πανεπιστημίου του τμήματος Μουσικών Σπουδών με κατεύθυνση Μουσικής Ερμηνείας και ειδίκευση στη Μονωδία. Τον Απρίλιο του 2013 αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και Διάκριση απ’ το Μεταπτυχιακό τμήμα μονωδίας του Ωδείου Αθηνών (τάξη Χ. Σαβίνο). Επίσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Νοέμβριο του 2008 κέρδισε το Β΄ βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ λυρικών τραγουδιστών στην Αθήνα και το 2009-2010 συμμετείχε στο studio όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ίδρυμα εικαστικών τεχνών Β&Μ.Θεοχαράκη, Φ. Σ. Παρνασσός, Φίλιππος Νάκας, Goethe Ιnstitut, Γαλλικό και Δανέζικο Ινστιτούτο, Ιωνικό Κέντρο, Γερμανική Εκκλησία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γαία-Γουλανδρή) και σε φεστιβάλ ελληνικών πόλεων, καθώς και στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ερμηνεύοντας ρόλους από όπερες (Carmen, Charlotte “Werther”, Maddalena “Rigoletto”, Cherubino “Nozze di Figaro”, Dorabella “Cosi fan tutte”, 3η Ντάμα “Μαγεμένος Αυλός”), καθώς και ορατόρια και lieder (“Stabat Mater’’ του G. B. Pergolesi, το ‘’Gloria’’ και “Stabat Mater” του A. Vivaldi, τραγούδια των G. Mahler, R. Strauss, L. Berio, R. Schumann, X. Montsalvatge, E. Granados κ. α.).

Από το 2013 παρουσιάζει σε σχολεία την παράσταση «Η Αλίκη συναντά τη χώρα των θαυμάτων» για να μυήσει τις μικρές ηλικίες στον κόσμο της όπερας και από τον Ιούνιο του 2018 έχει ξεκινήσει μία σειρά από σεμινάρια ολιστικής αντιμετώπισης της φωνής ως όργανο, σε συνεργασία με τον κ. Κ. Λαμπρόπουλο, φωνίατρο και την κ. Σ. Γεωργίου, φυσιοθεραπεύτρια φωνής.

Έχει συμπράξει με τους μαέστρους Γ. Πέτρου, Μ. Μιχαηλίδη, Δ. Γιάκα, Μ. Οικονόμου, Στ. Μπερή, Ρ. Πυλαρινό, Μ. Λεγάκη. Έχει συνεργαστεί με σχήματα όπως Melos Brass και κουαρτέτο χάλκινων πνευστών Λευκάδας, με τον συνθέτη Δ. Καραβέλη, καθώς και με τους Δ. Παπαδημητρίου για τον δίσκο «Δελτίο Ανέμων», με την Bondus productions για το cd «Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα»,  με τον Ν. Πλατύραχο για την ταινία «Η χορωδία του Χαρίτωνα», με τον Μιχάλη Κακογιάννη στην παράσταση «Λυσιστράτη» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), με την Εταιρία Θεάτρου «Τέχνη και Δράση» στην παράσταση «Η μικρή μας πόλη» και με τον συνθέτη Ν. Ξυδάκη στην παράσταση «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» (Επίδαυρος).

Σήμερα ανήκει στο δυναμικό της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων και συνεργάζεται με το ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος».

 

Άρης Γραικούσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα.  Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου – τάξη Ρ. Σχοινά) με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Παρακολούθησε μαθήματα στα καλοκαιρινά τμήματα της  Ακαδημίας “Mozarteum” στο Salzburg με τον καθηγητή J. Paratore. Συνέχισε και ολοκλήρωσε  τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία, με καθηγητές τους M.Kellig και τον διεθνούς φήμης Γάλλο πιανίστα J.E. Bavouzet, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του (Reifeprufung – Diplom /Master of Music) με άριστα. Κατόπιν, μελέτησε ρεπερτόριο δίπλα στην διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar – Fischer. Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου (P.B. Scoda, B.Berthold, Duo Ganev, J.Mounieur, κ.α.). Εργάστηκε στην Opernshule της Ακαδημίας του Detmold και στην Μουσική Σχολή Καλών Τεχνών του Gütersloh.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Γερμανία στις πόλεις Detmold (Concert Hall  και Brahms-Saal της ακαδημίας), Hannover (Αμφιθέατρο της Waldorfschule και στην Maritin Saal), Bielefeld Wittmund, Paderborn  καθώς και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» του Sopot, στο Gdansk.  Στην Ελλάδα, εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιεί ρεσιτάλ στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης,  στο Ίδρυμα Κακογιάννη, στο Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Κηποθέατρο Χατζιδάκις, Βικελαία Βιβλιοθήκη), στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (Τζαμί Νερατζέ) και ως σολίστ με την «Δημοτική Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου» στο Ενετικό Κάστρο Fortezza, στο Φεστιβάλ Χανίων,  στο Φεστιβάλ Σύμης, στο ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στο ιστορικό Μουσείο Ύδρας, στην «αίθουσα του Βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο Επιγραφικό μουσείο,  καθώς και σε άλλες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συναυλία για την “Πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, έχει διακριθεί σε διαγωνισμό  της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ.

Πρόσφατα, είχαν μεγάλη επιτυχία τα τελευταία του προσωπικά ρεσιτάλ “Promenade” ένα αφιέρωμα σε Ρώσους συνθέτες όπου παρουσιάστηκε αρκετές φορές στην Αθήνα, την επαρχία καθώς και στο Herford της Γερμανίας. Tο αφιέρωμα σε συνθέτες ρομαντικής μουσικής στον «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού», το πρόγραμμα «Μουσικοί Συσχετισμοί», όπου απέσπασε πολύ θερμές κριτικές στο Διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο “Athenaeum”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στην Γερμανία και τa ρεσιτάλ ”Polonaises & Nocturnes” του F. Chopin και L. V. Beethoven “Στη Βασιλεία του Ντο»  όπου δόθηκαν στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Ασχολείται ενεργά με την συνοδεία στο κλασσικό και σύγχρονο τραγούδι και συνεργάζεται με λυρικούς τραγουδιστές/τριες, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες.

Συνεργάζεται με την ηθοποιό – σκηνοθέτη Μάνια Παπαδημητρίου όπου παρουσιάζουν με μεγάλη επιτυχία από το 2012 μέχρι και σήμερα την μουσικό-θεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία» σε κείμενα της Μ. Παπαδημητρίου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε σε θέατρα,  πολυχώρους και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Διδάσκει πιάνο στο ωδείο & καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».

 

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ώρα: 20.30

 

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2103611206