Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

B&M Theocharakis Foundation for the Fine Arts and Music
  -  Νέα   -  ΚΥΚΛΟΣ Ρ. ΒΑΓΚΝΕΡ | Βάγκνερ και Νίτσε

Ο Νίτσε και ο Βάγκνερ υπήρξαν στενοί φίλοι και θαυμαστές ο ένας του άλλου, μέχρι την πρεμιέρα του Πάρσιφαλ στο Μπαϊρόιτ, όπου ο Νίτσε, κρίνοντας απαράδεκτη την παράσταση, έφυγε στην μέση.Από τότε δεν ξαναμίλησαν.Ο Φώτης Παπαθανασίου στο ρόλο του Βάγκνερ ξεδιπλώνει τη σχέση του με τον Νίτσε.Η Μάγδα Μαυρογιάννη υποδύεται τις γυναίκες που πέρασαν από την ζωή του Νίτσε και του Βάγκνερ, Κόζιμα Βάγκνερ, Ελίζαμπεθ Φόρστερ, ΛουΣαλομέ. Κάθε μια αναλύει τη σχέση Βάγκνερ-Νίτσε για το ποιος είχε δίκιο στη διαμάχη.

Έργα Βάγκνερ – Νίτσε ερμηνεύονται κατά τη διάρκεια του δρώμενου. Ο Καθηγητής Δημ. Λαμπρέλης τοποθετείται επιστημονικά. Το κοινό ψηφίζει.  Βάγκνερ ή Νίτσε;

 

Μάγδα Μαυρογιάννη ως Ελίζαμπεθ Φόρστερ, ΛουΣαλομέ, Κόζιμα Βάγκνερ, σκηνοθετική επιμέλεια, ερμηνεία

Άννα Στυλιανάκη Σοπράνο

Δημήτρης Γιάκας Πιάνο

Φώτης Παπαθανασίου ως Ρ. Βάγκνερ

Δημήτρης Λαμπρέλης καθηγητής Φιλοσοφίας Παντείου Παν/μίου

 

Άννα Στυλιανάκη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έλαβε το δίπλωμά της στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στα τμήματα Μονωδίας και Μελοδραματικής (τάξη Κατερίνας Καρατζά). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, με καθηγητές την διεθνούς φήμης μεσόφωνο Δάφνη Ευαγγελάτου, στο τμήμα Musiktheater και τον διεθνούς φήμης πιανίστα Helmut Deutsch στο γερμανικό τραγούδι. Έχει ερμηνεύσει τους ρόλους : Mutter (Hänsel und Gretel / Humperdinck) , Dido (Dido and Aeneas / Purcell), Veronique (Le Docteur Miracle / Bizet), Mimi (La Boheme / Puccini), Fiordiligi (Cosi fan tutte / Mozart), Contessa (Le nozze di Figaro / Mozart),Arminda (La finta giardiniera / Mozart), Donna Anna (Don Giovanni / Mozart). Συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια παραγωγή “Ιπτάμενο χαλί” τριών μουσικοθεατρικών έργων με θέμα την Οδύσσεια των Γιώργος Κουμεντάκης ,Amos Elkana και Sinem Altan ,που ανέβηκε στο Μόναχο τον Οκτώβριο του 2013. Τον Σεπτέμβριο του 2014 ερμηνεύει τον ρόλο της Jessie (Mahagonny Songspiel /Kurt Weil) , στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου «Σατυρικόν» του Δ.Παπαδημητρίου , στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Τον Μάιο του 2016 ερμηνεύει το ρόλο της Βιβίκας στην οπερέτα «Βαφτιστικός» του Θ.Σακελλαρίδη, στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Τον Ιούλιο του 2016 ερμηνεύει το ρόλο της Micaela στην παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Carmen» , στο Ηρώδειο. Τον Νοέμβριο του 2016  ερμηνεύει το ρόλο της Contessa στην όπερα «Le nozze di Figaro» ,σε παραγωγή της Opera Zuid στην Ολλανδία. Τον Απρίλιο του 2017 ερμηνεύει το ρόλο της Mademoiselle de Bell’ Isle στην ομώνυμη όπερα του Σ.Σαμάρα με την Κ.Ο.Α στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τον Δεκέμβριο του 2017 ερμηνεύει το ρόλο της Mimi στην παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής “La Boheme”. Τον Ιανουάριο του 2018 ερμηνεύει τον ρόλο της Σάρα στην όπερα “Fior di Maria” του Π.Καρρέρ με την Φιλαρμόνια Ορχήστρα και υπό τη διεύθυνση του Βύρων Φιδετζή. Τον Ιούνιο του 2018 ερμηνεύει το ρόλο της Ανθούλας στην όπερα “Περουζέ” του Θ.Σακελλαρίδη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο. Το 2009 έλαβε την υποτροφία του «Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας». Υπήρξε υπότροφος του «Richard Wagner Verband» του Μονάχου. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα,τη Γερμανία ,την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

 

Μάγδα Μαυρογιάννη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μουσική και θέατρο στο Εθνικό Ωδείο, την École Normale και το Conservatoire Supérieure d’Art Dramatique στο Παρίσι, ενώ παρακολούθησε και σεμινάρια υποκριτικής με τον Tadashi Suzuki στην Νέα Υόρκη. Η καριέρα της ξεκίνησε με τη γαλλική ταινία ”Celles qu’ on n’ a pas eues”. Έπαιξε στο Théâtre Nationale de Chaillot υπό τη σκηνοθετική διεύθυνση του Antoine Vitez και συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές σε Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία. Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ, δημιούργησε τη θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ» και ανέβασε τα έργα της ‘Sakura’, ‘Black Story’, ‘Αδάμ και Χαλιμά’, ‘Δίδυμες’. Ακόμα, μεταφράζει για το θέατρο και διδάσκει κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Είναι και η δημιουργός του  ‘Classic Music Box’,·πρόκειται για μουσικά αναλόγια που ενώνουν τον λόγο και τη μουσική, τα οποία παρουσιάστηκαν στην Αθήνα (Λυρική Σκηνή, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Ιδρυμα Μ.Κακογιάννης, Παρνασσός) και στο Παρίσι: (Salle Cortot, Cite de la Μusique): ‘Άλμα Μάλερ’, ‘Σονάτα του Κρόιτσερ’, ‘Ένα παιδί στη χώρα της Μουσικής’, ‘Η Περσεφόνη στον Άδη’, ‘Το όνειρο’, ‘Καλά Χριστούγεννα κύριε Σκρούτζ’, ‘Μέσα από το βλέμμα της Nelly’s’, ‘Κάρμεν, μ’ένα ρόδο στα μαλλιά’, ‘Κλάρα Σούμαν’, ‘Μότσαρτ, ο δρόμος προς την Πράγα’, ‘I love Οpera’, Διάσημα ντουέτι’, ‘Γεωργία Σάνδη’, ‘Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ’, ‘Σύσσι, φύλλα ημερολογίου’.

 

Δημήτρης Γιάκας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη της Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο πιάνο, στη μουσική δωματίου και στη μουσική προετοιμασία όπερας. Κατόπιν άρχισε να μελετά συνοδεία τραγουδιού πλάι στον Ντάλτον Μπόλντουιν. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού, καθώς και στην όπερα της Λυών, κατόπιν προσκλήσεως του μουσικού διευθυντού της Kent Nagano. Παράλληλα, εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Φώτης Παπαθανασίου

Είναι γιατρός, συγγραφέας και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Wagner και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Wagner από το 2008 έως το 2015. Βαθύς γνώστης της ζωής και του έργου του Richard Wagner, έχει γράψει βιογραφία του συνθέτη, ενώ έχει μεταφράσει πολλά μουσικά δράματα και δοκίμιά του.

 

Δημήτρης Λαμπρέλλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μικρά Ασία και τη Λέσβο. Σπούδασε,  με  υποτροφία,   Φιλοσοφία   στο   Αριστοτέλειο   Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (Η.Π.Α.). Είναι Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοπολιτικής του ιδίου Πανεπιστημίου. Δημοσίευσε φιλοσοφικές μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έλαβε μέρος σε φιλοσοφικά Συνέδρια. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στο χώρο της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας, της κοινωνικής φιλοσοφίας και της αισθητικής. Έχει εκδώσει δεκαέξι φιλοσοφικά βιβλία. Είναι Διευθυντής Έκδοσης της Επετηρίδας Φιλοσοφικής Έρευνας δια-ΛΟΓΟΣ και Διευθυντής της Σειράς δια-ΛΟΓΟΣ/ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ των Εκδόσεων Παπαζήση. Είναι, επίσης, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Ο Δημήτρης Λαμπρέλλης είναι ποιητής. Ποιήματά του και συνεργασίες του σχετικά με τη μελέτη και την κριτική της λογοτεχνίας έχουν δημοσιευθεί σε μία σειρά από λογοτεχνικά περιοδικά, στον ημερήσιο τύπο και σε Ανθολογίες. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, και διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Έχει ήδη εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές και μία μελέτη για τον Μ. Σαχτούρη. Ο ίδιος έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την φωτογραφία και δεκαπέντε χρόνια με την φωτογραφία φύσης. Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις Φωτογραφίας. Πραγματοποίησε δύο ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και έχει ήδη εκδώσει δύο λευκώματα φωτογραφίας και δύο ημερολόγια, για ορισμένες δε από τις φωτογραφίες του έχει διακριθεί.

 

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Ώρα: 20.30

 

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2103611206