Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

Συναντήσεις με την προφορική αφήγηση
  -  Συναντήσεις με την προφορική αφήγηση

Ημερομηνία/Ώρα
18/03/2023
16:30 - 19:00

Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη


Αφηγήματα, προφορικές ιστορίες βασισμένες σε βιώματα ξεριζωμού. Οι μαρτυρίες που αναδύονται μέσα από εικόνες και άλλα κειμήλια, αλλά και η ενσωμάτωση στη νέα πατρίδα. Αναβίωση, αναπαράσταση, μοίρασμα. Πώς οι προσωπικές ή οι γενεαλογικές εμπειρίες διαμορφώνουν την ατομική ταυτότητα στο παρόν και συντηρούν την ιδέα της αέναης επιστροφής. Μια δράση βιωματικού χαρακτήρα που θα συμπεριλάβει και μια σύντομη επεξήγηση του έργου.

 

Aφηγητές: Georges Salameh, Καλλιόπη ‘Aνθη

 

18 Μαρτίου 2023

Ώρα: 16:30 – 19:00

 

Είσοδος Ελεύθερη 

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων εδώ

 

Αν η δράση εμφανίζεται ως «Sold Out» στην ιστοσελίδας μας, παρακαλώ στείλτε email στο education@thf.gr.

 

*Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης του THF Raw, με τίτλο Το Ικρίωμα.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Georges Salameh είναι εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής. Η δουλειά και η έρευνά του αφορούν σε μια ιδιότυπη εμπειρία της καθίζησης, τόσο με τη φυσική όσο και με τη μεταφυσική έννοια, μέσα από τη δημιουργική σύγκριση της πραγματικότητας, των γλωσσών και των αφηγήσεων. Οι πρώτες του ύλες είναι αρχεία, ηχογραφήσεις, εικόνες, που προκύπτουν μέσα από περιπατητικές πρακτικές, χειρονομίες και ανακατασκευές, καθώς και από την αίσθηση της ακοής. Τα έργα του παράγονται σε μεγάλες χρονικές περιόδους περιμένοντας να συμβεί αυτή η ελάχιστη καθίζηση. Έχει ζήσει στο Λίβανο, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Σικελία και την Αίγυπτο. Τα τελευταία έξι χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Στην πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο και τη φωτογραφία, πριν από δύο δεκαετίες, επιχείρησε να αγκαλιάσει την Αθήνα, την πόλη που τον διαμόρφωσε, όχι τόσο για αυτό που θα έπρεπε να είναι ή για αυτό που ήθελε να είναι, αλλά για αυτό που είναι και του διέφευγε. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες και φωτογραφικές σειρές που συγκέντρωσε στα «Τετράδια ειρήνης» (Cahiers de la paix, 1998-2006). Από το 1998 εκθέτει φωτογραφικές εγκαταστάσεις και βίντεο, ντοκιμαντέρ και δοκιμιακές ταινίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2009 είναι συνιδρυτής της πλατφόρμας παραγωγής και εκδόσεων MeMSéA. Τα έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

 

Η Καλλιόπη Άνθη γεννήθηκε το 1964 στην Τσεχία από Έλληνες γονείς, πολιτικούς πρόσφυγες. Σπούδασε Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και δίδαξε παιδιά κι εφήβους με ειδικές ανάγκες για σχεδόν 2 δεκαετίες. Το 1990 επαναπατρίστηκε και από τότε ζει στην Κέρκυρα με τον Τσέχο σύζυγό της. Από το 2002 εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας χρησιμοποιώντας τεχνικές αποφόρτισης στρες και τη μέθοδο Συστημικής Αναπαράστασης για τη βελτίωση σχέσεων στην οικογένεια και σε άλλα συστήματα.