Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους | Για ενήλικες
  -  Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους | Για ενήλικες

Ημερομηνία/Ώρα
11/01/2024
18:00 - 22:00

Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη


Συναντήσεις δραματοθεραπείας και εικαστικών.

Η δραματοθεραπεύτρια Βάσω Πάπαλη και η εικαστικός Κλεώνη Μανουσάκη σας προσκαλούν σε μια θεραπευτική ομάδα βραχείας διάρκειας με πεδίο εξερεύνησης το ομώνυμο βιβλίο της Clarissa Pinkola Estes, Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους.

 

9 Νοεμβρίου 2023

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ- Όταν βρίσκεις την αγέλη σου

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια μαμά πάπια που κατά λάθος κλώσησε ένα ξένο αυγό…. Υπάρχουν όμως ξένα αυγά και λάθος μαμάδες;

Μέσα από το ασχημόπαπο θα επισκεφτούμε τον εξόριστο εαυτό μας. Θα βρούμε του στόχους μας ώστε να αφυπνίσουμε και να καλέσουμε πίσω τα μέρη που μας χρειάζονται. Μας ενδιαφέρει να δούμε πώς λειτουργεί η αυτοφροντίδα στη ζωή μας και να ενδυναμώσουμε τις πρακτικές που ενστικτωδώς έχουμε ήδη βρει ότι μας φροντίζουν.  Ξεδιπλώνοντας την ιστορία μας θα βρούμε πώς ο διωγμός αυτός έχει γίνει δώρο στη ζωή μας.

Στις συναντήσεις μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας βιώματα, όπως αυτά φανερώνονται μέσα από την τέχνη και τους οραματισμούς που προσφέρονται. Εξερευνούμε σύμβολα, όπως ο λαβύρινθος-στόχος και η εστίαση-βέλος, ώστε να αναδημιουργήσουμε και να γράψουμε το δικό μας παραμύθι που, παρότι έχει περάσει έναν δύσκολο «χειμώνα», έχει πλέον βρεθεί να μπορεί να γιορτάσει τον εαυτό του κύκνο.

 

  • Αφήγηση της ιστορίας
  • Προσωπικό ενδιαφέρον-ταύτιση με την ιστορία. Πώς η καθεμία συμμετέχουσα βιώνει την εξορία. Προθέσεις για τις εξόριστες γυναίκες που κουβαλάει η καθεμία μέσα της.
  • Δημιουργία του προσωπικού αυγού. Μέσα από τη ζωγραφική η κάθε γυναίκα δημιουργεί το αυγό της. Η ομάδα γίνεται η φωλιά που χωράει όλα τα διαφορετικά αυγά.
  • Η συζήτηση θα εστιάσει στο ανοίκειν μέσα από την μοναδικότητα του καθενός.

 

11 Ιανουαρίου 2024

Η ΒΑΣΙΛΙΣΑ- Να οσμίζεσαι τι θα συμβεί

Εξερευνώντας το παραμύθι της Βασιλίσας, οι δυο εισηγήτριες προσκαλούν τις συμμετέχουσες να αναγνωρίσουν τα στοιχεία του παραμυθιού στη ζωή τους με σκοπό την ανάδειξη και την αποκατάσταση της αρχαίας άγριας γυναίκας στην καθεμιά.

Η περιήγηση της Βασιλίσας αντανακλά τη δικιά μας περιήγηση στο κόσμο του συνειδητού και του ασυνείδητου. Μέσα από τα διαφορετικά κομμάτια της ζωής μας που πρέπει να φωτιστούν και αυτά που πρέπει να καούν διαπαντός. Θα μάθουμε τι σημαίνει να ζητάμε και πώς να ανοίξουμε σε αυτό που ζητά τον ένστικτό και η άγρια ψυχή μας.

Μέσα από την τέχνη, την δραματοθεραπεία, τον τελετουργικό χορό και διαλογιστικές ασκήσεις θα δούμε τις αντιλήψεις που κρατάνε κομμάτι της δύναμής μας ώστε να το απελευθερώσουμε.
Αρχίζοντας από την ιστορία της Βασιλίσα και την περιπλάνηση της στο δάσος της Μπάμπα Γιαγκά -της ζωής της δηλαδή- θα περιπλανηθούμε και εμείς στη δικιά μας ζωή αναδύοντας και δυναμώνοντας το ένστικτό μας.

Στον μύθο η νεαρή έφηβη Βασιλίσα ξεκινά το ταξίδι της στον κόσμο και εμείς αρχίζουμε και τη δική μας περιπλάνηση στο κόσμο της γυναικείας άγριας γυναίκας.

 

 

Η ιστορία της Βασιλίσας έχει σαν κύριο θέμα διαβούλευσης την επαφή με το βαθύ ένστικτο. Μέσα στη διαδρομή που κάνει η Βασιλίσα για να έρθει σε επαφή με τη διαίσθησή της, με οδηγό το βιβλίο της Clarissa, έχουμε σταθεί σε κάποιους σταθμούς.

Το θάνατό της καλής μητέρας (τι εστί ασφάλεια στη ζωή μου), την έκθεση της ατελούς σκιάς (παραδοχή του «ποια είμαι;»), την παραδοχή των αναγκών μου και των πόθων μου, τη σύνδεση με τη διαίσθηση.

 

  • Αφήγηση της ιστορίας
  • Προσωπικό ενδιαφέρον- ταύτιση με την ιστορία
  • Η κούκλα της διαίσθησης. Η καλή μητέρα πεθαίνει αλλά αφήνει πίσω της την κούκλα της διαίσθησης.

 

Σε αυτήν την συνάντηση οι συμμετέχουσες θα δημιουργήσουν τη δικιά τους πήλινη κούκλα μέσα από έναν οραματισμό που τις οδηγεί στην διαδικασία της δημιουργίας από το άυλο στην ύλη. Θα ακολουθήσει συζήτηση ως προς τις δημιουργίες.

 

 

9 Νοεμβρίου 2023, 11 Ιανουαρίου 2024

Πέμπτη, 18:00-22:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 30€

Κόστος συμμετοχής Φίλων THF: 27€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15

 

 

  • Όλα τα υλικά του σεμιναρίου παρέχονται από το Ίδρυμα.
  • Μεταφορές θέσεων επιτρέπονται έως και 48 ώρες πριν το σχετικό πρόγραμμα. Για τα προγράμματα που διεξάγονται Κυριακή έως την Παρασκευή στις 15:00. Επιστροφές του αντιτίμου του εισιτηρίου γίνονται μόνο σε περίπτωση ακύρωσης του σχετικού προγράμματος από το Ίδρυμα.

 

 

Βάσω Παπάλη

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών στο Γαλλικό τμήμα και συνέχισε το μεταπτυχιακό της στο Παρίσι ((Jussieu, Paris 7), στην έδρα «Ψυχανάλυση και Λογοτεχνία». Στην επιστροφή της στην Ελλάδα παρακολούθησε μετεκπαίδευση στην Δραματοθεραπεία στην Αθήνα όπου εστίασε στη Γυναικεία Ταυτότητα και στη Μητρότητα. Ταυτόχρονα αποφοίτησε από το θεατρικό εργαστήρι του Κ. Καζάκου.

Έχει δημιουργήσει ένα σύστημα εκπαίδευσης Γυναικών, με μέσον την Δραματοθεραπεία, μέσα από τα Αρχέτυπα των Θεαινών της Αρχαιότητας. Ο κύκλος αυτών των εργαστηρίων ξεκίνησε το 2012 στο Ίδρυμα Κακογιάννη και συνέχισε στο θέατρο 14η μέρα, στον Πολυχώρο Χείρωνα, και τελευταία στον Πολυχώρο Ananda Unity.

Τα αρχέτυπα της Αρτέμιδας, της Αθηνάς, της Αφροδίτης, της Περσεφόνης, της Ήρας, της Παναγίας, της Μήδειας, της Ίσιδας, της Αριάδνης και της Εστίας, απετέλεσαν αντικείμενα μελέτης, έρευνας και έμπνευσης για τις γυναίκες που έλαβαν μέρος. Τα μέσα της Δραματοθεραπείας ήταν αυτά που χρησιμοποιήσαν. Έτσι η ζωγραφική, ο πηλός, οι κατασκευές, τα κοστούμια, ο χορός, η δραματοποίηση, η μουσική και το τραγούδι έγιναν τα μέσα της έρευνας και της έμπνευσης για τις συμμετέχουσες.

Το 2022 μαζί με την εικαστικό Κλεώνη Μανουσάκη ξεκίνησαν έναν κύκλο ενίσχυσης γυναικών μέσα από εργαστήρια δραματοθεραπείας και εικαστικών πάνω στο βιβλίο της Klarissa Pinkola Estes: Γυναίκες που τρέχουν με τους Λύκους. Από τους μύθους και τα παραμύθια του βιβλίου οι ομάδες που συστήθηκαν ασχολήθηκαν με την Βασιλίσα (η αξία της διαίσθησης) και το Ασχημόπαπο (το δώρο του να ανήκεις). Η πρόθεση τους είναι να συνεχίσουν με όλους τους μύθους του βιβλίου αυτού τους γυναικείους κύκλους δραματοθεραπείας και εικαστικών με στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση και συνειδητότητα.

 

Κλεώνη Μανουσάκη

Η Κλεώνη Μανουσάκη σπούδασε καλές τέχνες στο Columbia College Chicago και διαδραστικά νέα μέσα στο Tisch School of the Arts, New York University. Δουλεύει σαν εικαστικός περφόρμερ, ενώ ταυτόχρονα μοιράζεται με μαθήματα την αγάπη της για τη τέχνη με μικρούς και μεγάλους. Στην εικαστική δουλεία της την ενδιαφέρουν οι ιστορίες που μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από την διάδραση των ανθρώπων. Προσπαθεί μέσα από την τέχνη να αλλάξει έστω και λίγο τη μέρα μας και τον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα.

Μέσα από μαθήματα και εργαστήρια εξερευνά από το 2006 με παιδιά, νέους και μεγάλους, με άτομα με αναπηρία και χωρίς πώς η τέχνη είναι, εκτός από μέσο έκφρασης, και τρόπος σύνδεσης. Συγκεκριμένα έχει διδάξει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (NYU, Parsons) και στην Ελλάδα έχει προετοιμάσει υποψήφιους για πανεπιστήμια του εξωτερικού ιδιωτικά και στο φροντιστήριο Τσίγκρης, έχει συνεργαστεί για 10 χρόνια με τον σύλλογο ΑΛΜΑ για άτομα με νοητική αναπηρία, με το Ίδρυμα Ωνάση και δασκάλα εικαστικών στο American Community School. Παράλληλα μέσα από τη συνεργασία της με τη Βάσω Παπάλη και έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια Τέχνης και Ψυχοθεραπείας ανακαλύπτει τη θεραπευτική δύναμη της Τέχνης.