Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

Ατρόμητα κορίτσια
  -  Ατρόμητα κορίτσια

Για μαθητές Δ’, Ε’, Στ’ Δημοτικού & A’, B’ Γυμνασίου

 

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα εμπόδια που θέτουν τα έμφυλα στερεότυπα αλλά και για το πώς αυτά μπορούν να ξεπεραστούν!

Υπάρχει όντως «αδύναμο φύλο»;

Υπάρχουν στις μέρες μας έμφυλες ανισότητες;

Χωρίζονται τα επαγγέλματα σε ανδρικά και γυναικεία;

Μπορούν τα έμφυλα στερεότυπα να επηρεάσουν τη δική μας ζωή;

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ατρόμητα Κορίτσια» έχει σαν αφετηρία το ομώνυμο βιβλίο της Κατερίνας Σχινά (εκδόσεις Παπαδόπουλος), το οποίο ακολουθεί τις ζωές 40 σπουδαίων Ελληνίδων από την αρχαιότητα, το 1821, τον  Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έως και τις μέρες μας.

 

Τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος σε συνδυασμό με οπτικοακουστικό υλικό και  ομαδικά διαδραστικά παιχνίδια συνδυάζονται ώστε να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη και ευχάριστη βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα. Συνδέεται επίσης άμεσα με τρεις από τους 17 Στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα την Ποιοτική Εκπαίδευση (4ος στόχος), την Ισότητα των Φύλων (5ος στόχος) και την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τους Ισχυρούς Δεσμούς (16ος στόχος).

 

Επιμέρους σκοποί του προγράμματος είναι:

 

  • Να συμβάλει στην κατανόηση ότι το ζήτημα της ισότητας των φύλων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και θεμελιακή αρχή της δημοκρατίας.
  • Να καλλιεργήσει την ευαισθησία των μαθητών ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τις έμφυλες διακρίσεις.
  • Να επισημάνει ότι τα έμφυλα στερεότυπα επηρεάζουν όχι μόνο τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια.
  • Να δείξει το πώς τέτοιου είδους στερεότυπα επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις επιλογές των μαθητών.
  • Να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αφετηρία για  περαιτέρω εξερεύνηση στο σχολείο και στο σπίτι.

 

Σχεδιασμός-υλοποίηση: Έλενα Ιωάννου: παιδαγωγός, μουσικός,  εμψυχώτρια

Μαρία Τερζάκη:  θεατρο-παιδαγωγός, ηθοποιός, μουσικός, εμψυχώτρια

 

 

Από 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ημέρα διεξαγωγής: Δευτέρα & Παρασκευή

Ώρα: 10:00

Διάρκεια προγράμματος: 90‘

Κόστος συμμετοχής: 6€/ άτομο

Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών: 40 μαθητές

 

 

Πληροφορίες-Κρατήσεις

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 2103611206 (εσωτ: 1042, 1044), education@thf.gr

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ…

 

 

Η Έλενα Ιωάννου σπούδασε Φιλοσοφία-Παιδαγωγικά-Ψυχολογία, με ειδίκευση στην Ψυχολογία,  στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μεταξύ άλλων, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοθεραπείας, θεατρικού παιχνιδιού, χορού, φωτογραφίας και stop motion animation.

Από το 2000 ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών δρώμενων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και με την εμψύχωση ομάδων σε σχολεία, μουσεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Artogether – πρώην VSA, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Seed School Washington DC κ.α.).

Δουλεύοντας με ποικίλες ομάδες ατόμων διαφόρων ηλικιών, με και χωρίς αναπηρία, συνδυάζει την εκπαιδευτική διαδικασία με το παιχνίδι και την τέχνη, χρησιμοποιώντας κυρίως τη μουσική, την κίνηση, τα εικαστικά και το θεατρικό παιχνίδι.  Παίζει drums (βλ. Έλεν Τρέλεν των Burger Project), κιθάρα, πιάνο, κρουστά και τραγουδάει… σε κάθε ευκαιρία.

 

 

 

Η Μαρία Τερζάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έχει σπουδάσει Κινηματογράφο, Αγγλική Φιλολογία και Θέατρο στην Ελλάδα και την Αγγλία. (Πανεπιστήμιο Βορείου Λονδίνου, Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, Δραματική Σχολή Θεάτρου Κυδωνία, Χανιά και ΕΚΠΑ). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Δραματοθεραπείας, Μουσικοπαιδαγωγικής κ.α. Από το 2009 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δραματοποιημένες αφηγήσεις που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους (Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Κόκκινο, Διόπτρα κ.α.)  και βιβλιοθήκες (Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, Βιβλιοθήκη Ευγενίδιου Ιδρύματος κ.α.) Παράλληλα εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης παρουσιάζοντας παραστάσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά ( Ιζαντόρα Ντακ στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Ακαλακούπμα, Οι Μύθοι του Αισώπου, Δε σε φοβούμαι κυρ Βοριά, 4 Μικρές Καληνύχτες, Κοντσέρτο για Λύκους και Κοντραμπάσο, Μια Κόρα Κόρα αφηγείται κ.α.) Από το 2012 είναι μόνιμος συνεργάτης του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Εργάζεται επίσης ως μουσικός συμμετέχοντας σε διάφορα σχήματα σμυρναίικης και παραδοσιακής μουσικής (τραγούδι, κρουστά, ούτι, κιθάρα). Τον Ιανουάριο του 2018 ιδρύει την εταιρεία θεάτρου ΑΡΝΙΤΣΙ ΜΠΙΤΣΙ.

 

Δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορείς να ξεπεράσεις όταν λαχταράς κάτι με όλη σου την καρδιά!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των μέτρων που λαμβάνει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με συναίσθηση της ευθύνης που μας βαρύνει όλους, το Ίδρυμά μας αναστέλλει τη λειτουργία του, έως το τέλος Μαρτίου.
Οτιδήποτε νεότερο, θα αναρτάται στην ιστοσελίδα μας, αλλά και στα κοινωνικά μας δίκτυα.
Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα παρόλα αυτά θα συνεχίσει να παραμένει ανοιχτό, προσφέροντας καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για όλες τις παραγγελίες.