Κατηγορίες

Search

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
  -  Νέα   -  «Παρ’ όλο που είμαι πλούσιος, δεν έχω ένα μέρος να ξαπλώσω» -Qi Baishi

του Τάκη Μαυρωτά

 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό που ονειρεύεται ο άνθρωπος δεν εκπληρώνεται ποτέ. Ο Qi Baishi γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1863 ως Τσι Χουάνγκ, στην Xiangtan της Επαρχίας Χουνάν στην Κίνα, γενέτειρα πολλών γνωστών προσωπικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους και ο Mao Zedong, σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Αρχικά, εκπαιδευμένος ως ξυλουργός, λέγεται ότι πρωτοπροσέγγισε τη ζωγραφική χρησιμοποιώντας το εγχειρίδιο ζωγραφικής Ο κήπος του σιναπόσπορου, από την εποχή της ύστερης δυναστείας Qing». Στα σαράντα του άρχισε να ταξιδεύειαναζητώντας την γνώση και την αίσθηση του κόσμου. Η ζωγραφική του είναι όλο ζωή και αντανακλά αυτό που βρίσκεται μπροστά μας και πουη ματιά μας το προσπερνά, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε την ομορφιά και το μυστήριο της ζωής, που έχουν τα ζωγραφικά του θέματα, όπως οι γαρίδες και τα καβούρια, τα τριζόνια και οι λιβελούλες, οι λωτοί και τα ροδάκινα, έως τα τοπία με τα απέραντα βουνά και τους υπέροχους κήπους. Το έργο του εντάσσεται στην συνέχιση της χιλιετούς παραδοσιακής εικονογραφικής τέχνης της χώρας του, η οποίαεπιδιώκει να εκφράσει την ψυχή, την εσωτερική κίνηση των όντων και τη σχέση του με το σύμπαν. Επίμονα και σταθεράαντανακλά την χαρά της απλής ζωής, δίνοντας προτεραιότητα στην πιστότητα, την αναπαράσταση, το σχέδιο και το χρώμα.

 

Ο Qi Baishi είναι εξοικειωμένος με την φύση, την οποία απεικονίζει με ακρίβεια και κατακτά την αρμονία με την πραγματικότητακαι προτρέπει τον θεατή να αισθανθεί αμεσότερα αυτό που βλέπει. Η ζωγραφική του μας θέλγει και μας εμπνέει, αφού εκφράζει το νόημα της ζωής και εξακολουθεί να φωτίζει το δρόμο, που μας οδηγεί στα θαύματα της φύσης, όπως ένα ανθισμένο ηλιοτρόπιο (Sunflower, 176.5X47.5 cm) ή ένα κόκκινο δαμάσκηνο (Red plum, 139.5X48 cm). Η ζωγραφική του παραμένει ένας φρέσκος σπόρος στο χώρο της τέχνης, αφήνοντας προς προβληματισμό τον στοχασμό του: «Πώς να ζωγραφίσεις αυτόν που επιθυμεί να γίνει πλούσιος;»

 

Η κόλαση και ο παράδεισος είναι πάνω στη γη, και ο ζωγράφος,κατά την περίοδο του Σινοϊαπωνικού πολέμου, με τόλμη παραιτήθηκε από όλα τα αξιώματα και υπερασπίστηκε τον απλό λαό. Με την ίδρυση της Νέας Κίνας του αποδόθηκαν πολλές διακρίσεις, όπως επίτιμος καθηγητής και επίτιμος πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνου, ενώ το 1955 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, με το οποίο έχουν τιμηθεί οι Picasso, Neruda, Hikmet, Eluard, Shostakovich, Καζαντζάκης, Γλέζος, Γρηγόρης Λαμπράκης και Μακάριος ΙΙΙ, μεταξύ άλλων. Το έργο του Qi Baishi στην Αθήνα έχει πρόσφατα παρουσιαστεί στην ομαδική έκθεση «Κινεζική Ζωγραφική XIEY I Αριστουργήματα από το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας» στο ΕΜΣΤ, το 2017 και στην ατομική του με τίτλο«Η αύρα από την γενέτειρα του Qi Baishi» το 2018,που διοργάνωσε η εταιρεία My Odyssey, σε συνεργασία με το Δήμο Xiangtan και το εκεί Μουσείο Qi Baishi.

 

Η έκθεση «Qi Baishi. Η μυστηριώδης Ανατολή», με τα 126 έργα του Qi Baishi, πραγματοποιήθηκε με την άμεση συνεργασία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Πεκίνου και τους άξιους συνεργάτες της, που έχουν τάξει ως σκοπό τους την προώθηση και την προβολή του έργου του πέρα από τα όρια της Κίνας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κύριο Wu Hongliang, καθώς και τους Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του ΕΚΣΟΠΑ, κυρίους Γεώργιο Καγκλή και Hong Xu.

Leave a Comment