Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

B&M Theocharakis Foundation for the Fine Arts and Music
  -  Νέα   -  Ο Γιώργος Γουναρόπουλος και η ποιητική του συμβολισμού. Ζωγραφική 1912-1976
Ο Πικάσο και ο Κοκτώ έφυγαν πριν λίγες μέρες από την Αθήνα και ξαναγύρισαν στη Γερμανία και στο Βέλγιο αντίστοιχα. Τα 190 έργα τους που παρέμειναν για 3 μήνες στις αίθουσες του Ιδρύματος Θεοχαράκη επέστρεψαν στο Μουσείο Pablo Picasso του Münster, αφού κατέγραψαν στην Αθήνα ρεκόρ επισκεψιμότητας. Περισσότεροι από 50 χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη για το μεγάλο αυτό εικαστικό γεγονός, ξεπερνώντας τις μεγάλες επιτυχίες που είχε το Ίδρυμα με τις εκθέσεις του Παρθένη και του Ελύτη.

Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό των παραπάνω επισκεπτών που τίμησαν με την παρουσία τους την έκθεση “Πάμπλο Πικάσο – Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού” ήταν εξέχοντα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας, με κορυφαίο παρόντα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που εγκανίασε και την έκθεση, καλλιτέχνες όπως ο Φασιανός, Παρμακέλης, ΚΥΡ, και άλλες πολλές σπουδαίες προσωπικότητες.

Και επειδή αναφέραμε τους αριθμούς, δεν καμαρώνουμε απλώς για τις στατιστικές. Υπάρχει εδώ, ένας αλλιώτικος λογαριασμός: όταν βλέπαμε από τα παράθυρα του Ιδρύματος τους Αθηναίους να κάνουν ουρές στη Βασιλίσσης Σοφίας για τον Πικάσο και τον Κοκτώ, μετρούσαμε στην πραγματικότητα τους πολίτες που κατέβαιναν στο Σύνταγμα, όχι μόνο για να επισκεφθούν μια σπουδαία έκθεση ζωγραφικής, αλλά και για να αντιδράσουν στις δυσκολίες της εποχής. Δυσκολίες τεράστιες για όλους μας, όπως και για το ίδιο το Ίδρυμα. Είναι, λοιπόν, μεγάλη συγκίνηση για εμάς, όχι μόνο να υπάρχουμε, αλλά τελικά να καταφέρνουμε να κάνουμε καλλιτεχνικό πρωταθλητισμό.

Το σημείωμα αυτό δεν είναι, όμως, μόνο απολογισμός μιας μεγάλης επιτυχίας. Είναι και πρόλογος της ήδη –πλέον- τρέχουσας, που είναι αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους μας, το Γιώργο Γουναρόπουλο. Τα 80 έργα του  του μεγάλου μας ‘Γουναρό’, βρίσκονται ήδη στους τοίχους του Ιδρύματος από τις 9 Μαρτίου για την έκθεση: «Ο Γιώργος Γουναρόπουλος και η ποιητική του συμβολισμού. Ζωγραφική 1912-1976».

Στον ομότιτλο κατάλογο, ο  επιμελητής και Διευθυντής Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος, κ. Τάκης Μαυρωτάς, αναφέρει μεταξύ άλλων: « (…) Ο Γουναρόπουλος, με το πολυεπίπεδο ζωγραφικό του έργο, της περιόδου 1912 έως 1976, για το οποίο τιμήθηκε το 1958 με το διεθνές βραβείο Guggenheim, στερέωσε μια θεματολογία κυρίως κοσμική, κατακτώντας μια μυστηριακή ατμόσφαιρα, όπου αναδύονται συναισθήματα και συγκινήσεις, όνειρα και επιθυμίες. Η γραμμή του, έχεις την αίσθηση ότι κυλάει αέναα και το χρώμα του, με τη λυρική μελωδική έκφραση του φωτός, στερεώνει τη διαυγή αισθαντική του ατμόσφαιρα. Έτσι, κάθε του πίνακας εκφράζει τη σύνοψη μιας έντονης ζωγραφικής και το συνολικό του έργο, το αναλλοίωτο μορφοπλαστικό του ύφος στο πέρασμα του χρόνου.»

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αθηναϊκό κοινό θα επανέλθει τους επόμενους μήνες στο Ίδρυμα Θεοχαράκη για να γνωρίσει και να απολαύσει τα έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου, ενός συμβολιστή δημιουργού, μοναδικού στην ελληνική ζωγραφική.

“Η κυρία Λουριώτη”, 1923-24

Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου – 13 Μαϊου 2016

Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη: 10:00-20:00
(Ιούνιος-Σεπτέμβριος: 10:00-18:00)

Leave a Comment