Κατηγορίες

Search

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
  -  Νέα   -  Μεταμορφώσεις της ανθρώπινης μορφής στην ελληνική ζωγραφική του 20ου αιώνα

Η περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα

 

Το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, όσο διαρκούν τα έργα επέκτασης των κτιριακών της  εγκαταστάσεων, πρόκειται να διοργανώσει μια ακόμη έκθεση με αριστουργήματα  από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, με θέμα την ανθρώπινη μορφή και τις ποικίλες μεταμορφώσεις της στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα.

 

Αριστουργήματα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη ολοκληρώνουν τη θεματική αυτή έκθεση αποκαλύπτοντας τον πλούτο των ζωγραφικών κατακτήσεων σημαντικών και καταξιωμένων καλλιτεχνών, που με το έργο τους διαμόρφωσαν τη μοναδική φυσιογνωμία της ελληνικής ζωγραφικής κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Πολύτιμα έργα των Κωνσταντίνου Παρθένη, Σπύρου Παπαλουκά, Γιώργου Μπουζιάννη, Γιάννη Τσαρούχη, Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά, Γιώργου Μαυροΐδη, Παναγιώτη Τέτση, Χρίστου Καρά και Μιχάλη Μανουσάκη μεταξύ των άλλων τονίζουν μέσα από τη διαφορετικότητά τους την εξελικτική πορεία της διαχρονίας της τεράστιας ανθρωποκεντρικής μας κληρονομιάς στην τέχνη.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται εκφραστές των επικρατέστερων αισθητικών ρευμάτων του προηγούμενου αιώνα, έτσι ώστε παραστατικοί ζωγράφοι συναντώνται με εξπρεσιονιστές και υπερρεαλιστές με αφαιρετικούς. Όλοι τους διακατέχονται από την αγωνία, όχι μόνο να εκφράσουν τη βαθιά εσωτερικότητα της κάθε μορφής, αλλά και αυτή την ίδια την ιερότητα της ζωής, σε έναν αιώνα που οι ανθρώπινες αξίες δοκιμάστηκαν κατάφωρα μέσα από τους δύο αιματηρούς παγκόσμιους πολέμους και έναν εφιαλτικό εμφύλιο.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Ορφανοπούλου – Καρακούρτη

Leave a Comment