Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

Μια έκθεση, μια ιστορία | Για βρέφη και παιδιά από 10 μηνών έως 3 ετών
  -  Μια έκθεση, μια ιστορία | Για βρέφη και παιδιά από 10 μηνών έως 3 ετών

Ημερομηνία/Ώρα
06/11/2022
16:00 - 17:00

Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη


Με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Θεοχαράκη.

 

Πώς αντιλαμβάνεται ένα έργο τέχνης ένας άνθρωπος που δεν έχει κατακτήσει ακόμα τον λόγο; Πώς εκφράζει το συναίσθημα του και την άποψη του;

 

Τρεις κεντρικοί σταθμοί, σε τρία εικαστικά έργα δημιουργούν μια διαδραστική αφήγηση, που επίκεντρο δεν έχει το λόγο ως βασικό μέσο επικοινωνίας, αλλά την έκφραση μέσα από τη δράση, το σώμα και τους ήχους. Σε έναν πίνακα η θάλασσα, για παράδειγμα, όταν βάλω το αυτί μου κοντά, μπορεί να έχει τον ήχο του κύματος και με ένα μαντήλι στο πάτωμα, δίπλα στη ζωγραφιά, γίνεται φιλόξενη. Ξαπλώνω πλάι της και ξεκουράζομαι. Ένα πουλί έρχεται στα πόδια μου και παίζω μαζί του. Όταν αυτό φεύγει, φεύγω μαζί του και εγώ… Κι αμέσως στον πίνακα δημιουργήσαμε μια ιστορία.

 

Τα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από τα εικαστικά έργα μεταφέρονται στα παιδιά και δημιουργούν νέους φανταστικούς κόσμους. Η μια ιστορία φέρνει κι άλλη, κι άλλη… Ένας πίνακας ξυπνάει τις αισθήσεις και φέρνει κάτι καινούριο μαζί του στο κομμάτι της δημιουργικής φαντασίας δημιουργώντας καινούργια εσωτερικά τοπία. Τα παιδιά, έτσι, ανακαλύπτουν έναν διαφορετικό τρόπο για να εκφράσουν αυτό που ήδη αντιλαμβάνονται.

 

Η δράση ολοκληρώνεται με τα παιδιά να γίνονται μικροί καλλιτέχνες και να πειραματίζονται με το χρώμα, ζωγραφίζοντας σε μεγάλες επιφάνειες χαρτιού στο πάτωμα, καθοδηγούμενα από το συναίσθημα τους. Σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να αποκτήσουν την εμπειρία της πρώτης επαφής με τη ζωγραφική και την τέχνη, καθώς και να δημιουργηθεί ένας νέος δρόμος επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονέα. Ένας δρόμος απελευθερωτικός και βαθιά επικοινωνιακός.

 

Σύλληψη και υλοποίηση: Μαριάνθη Φωτάκη

Επιμέλεια μουσικής/Πιάνο: Δήμητρα Κοκκινοπούλου

Ενδυματολογική επιμέλεια και props: Μυρτώ Κοσμοπούλου

Παραγωγή: Ομάδα thea-tree

 

6, 20 Νοεμβρίου, 4, 11 Δεκεμβρίου 2022

Κυριακή, 16:00-17:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Κόστος συμμετοχής Φίλων THF: 18€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών:  25

 

 

  • Το κόστος εισιτηρίου αφορά τη συμμετοχή ενός παιδιού με έναν ενήλικα συνοδό.
  • Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, το κάθε παιδί μπορεί να συνοδεύεται αποκλειστικά από έναν συνοδό.
  • Στο πρόγραμμα θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα.

 

Δείτε τα μέτρα προστασίας από τον covid-19 εδώ.

 

 

 

 

Μαριάνθη Φωτάκη

Σπούδασε θέατρο στη σχολή του Κάρολου Κουν. Από το 1998 εργάζεται ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις κάτω από τις οδηγίες σημαντικών σκηνοθετών όπως οι Παπαβασιλείου, Λυμπεροπούλου, Τσουλάτζε, Χατζάκης κ.α. Παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια που αφορούν στην υποκριτική, στο θεατρικό δράμα και στη μουσική. Το 2003 ξεκινά να εργάζεται με ομάδες παιδιών ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Συνεργάζεται με διάφορους φορείς όπως το « Ένα παιδί ένας κόσμος», «Λόγου Παίγνιον», Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη κ.α. Το 2015 σκηνοθετεί την πρώτη της θεατρική παράσταση για παιδιά με τίτλο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ». Το 2018 ιδρύει το thea-tree.

 

Δήμητρα Κοκκινοπούλου, D.M.A. Πιάνο

Απόφοιτος του Ιονίου Πανεπιστημίου (2007-2012), Τμήμα Μουσικών Σπουδών, στην κατεύθυνση Πιάνου και κάτοχος πτυχίου Πιάνου (2007) και Αρμονίας (2006) από το Εθνικό Ωδείο. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε το Master of Musical Arts (Piano Performance, 20012-2014) στο Bowling Green State University, Ohio, ΗΠΑ. Το 2017 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της (Piano Performance) στο University of NebraskaLincoln (ΗΠΑ), ενώ το 2016 κέρδισε το βραβείο “Glenn Korff Distinguished Graduate Artist/Scholar Award” και τον “Solo Concerto Competition” από το UNL.

Έχει παρακολουθήσει masterclasses μεταξύ άλλων με τους Steve Glaser, Thomas Rosenkranz, Hideyo Harada, και Jonathan Biss. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται έντονα στη μουσική δωματίου με έγχορδα, πνευστά και κρουστά, καθώς και σε συνεργασίες με τραγουδιστές σε έργα που καλύπτουν όλο το στυλιστικό φάσμα της κλασικής μουσικής. Έχει δώσει συναυλίες σε Ελλάδα, Γερμανία και Αμερική.

Από το 2018 συνεργάζεται ως συνοδός τραγουδιστών με την μεσόφωνο Ειρήνη Τσιρακίδου, στο ωδείο Athenaeum και στο Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού. Είναι μέλος του Thesis Trio (Ειρήνη Τσιρακίδου – μεσόφωνος, Γιώργος Καλούδης – τσέλο, κλασική κρητική λύρα), με το οποίο παρουσιάζουν έργα Ελλήνων συνθετών. Ακόμη, συνεργάζεται με την θεατρική ομάδα “Thea-tree” παρουσιάζοντας μουσικές παιδικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και σε σχολεία. Είναι ιδρυτικό μέλος της PhonoQuest (phonoquest.com) που ασχολείται με τη δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της επιστήμης και της τέχνης της φωνής.

 

Μυρτώ Κοσμοπούλου

Η Μυρτώ Κοσμοπούλου είναι σκηνογράφος|ενδυματολόγος και θεατρολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. (2005-2010). Έχει παρακολουθήσει το εργαστήριο κατασκευής θεατρικής μαριονέτας του Στάθη Μαρκόπουλου στην Αθήνα (2012-2013) , το εργαστήριο εκπαιδευτικού δράματος της Ξένιας Καλογεροπούλου με την Πέγκυ Στεφανίδου και το εργαστήριο κατασκευής θεατρικής κούκλας της Natacha Belova στις Βρυξέλλες (2019).

Εργάζεται από το 2011 ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος με εξειδίκευση στις κατασκευές κούκλας, μάσκας και φροντιστηριακών αντικειμένων για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Στο θεατρο έχει συνεργαστεί με τους Νίκο Καραθάνο 2016, Θωμά Μοσχόπουλο, Γιώργο Πέτρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Παντελή Δεντάκη, Γιάννη Κακλέα, Αλίκη Δανέζη- Knutsen, Σταύρο Τσακίρη , Brian Michaels, Δημοσθένη Φίλιππα, Χριστίνα Χριστοφή, Ομάδα Τόπι κ.α. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί με τον Γιάννη Βεσλεμέ , τον Κάρολο και έχει δουλέψει στην τηλεοπτική σειρά Tehran του Appletv+ στο σκηνογραφικό τμήμα.