Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ | Χειμωνιάτικο Ταξίδι -Winterreise: Franz Schubert – Wilhelm Müller
  -  ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ | Χειμωνιάτικο Ταξίδι -Winterreise: Franz Schubert – Wilhelm Müller

Ημερομηνία/Ώρα
03/11/2022
20:30 - 22:30

Τοποθεσία
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη


Η συναρπαστική ρομαντική δημιουργία δύο καλλιτεχνών που επηρέασε την Ευρωπαϊκή μουσική. Η συνάντηση του Schubert και του Müller και συνάμα η περιπλάνηση μέσα στη χειμερινή φύση, μέσα στην απόγνωση και τη μοναξιά, όταν ο πόνος του έρωτα γίνεται σπαραγμός για την ανθρώπινη ύπαρξη.

 

Ερμηνεία: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Πιάνο: Ντόρα Μπακοπούλου

Απαγγελία: Ιουλίτα Ηλιοπούλου

 

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Ώρα: 20:30

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με απαραίτητη κράτηση θέσης.

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Gute Nacht  -Καληνύχτα
Die Wetterfahne -Ο ανεμοδείχτης
Gefror’ne Tränen-Παγωμένο δάκρυ
Erstarrung- Μούδιασμα
Der Lindenbaum-Η Φλαμουριά
Wasserflut-Χείμαρος
Auf dem Flusse-Στο ποτάμι
Rückblick-Ματιά πίσω
Irrlicht-Πλάνο φως
Rast-Ανάπαυση
Frühlingstraum-Όνειρο της Άνοιξης
Einsamkeit-Μοναξιά
Die Post-Η ταχυδρομική άμαξα

Der Greise Kopf-Γκρίζο κεφάλι
Die Krähe-Το κοράκι
Letzte Hoffnung-Τελευταία ελπίδα
Im Dorfe-Στο χωριό
Der Stürmische Morgen-Η πρωινή θύελλα
Täuschung- Πλάνη
Der Wegweiser- Ο οδοδείκτης
Das Wirtshaus-Το πανδοχείο
Mut-Θάρρος
Die Nebensonnen-Ψεύτες ήλιοι
Der Leiermann- Ο οργανοπαίχτης

 

Απόδοση των ποιημάτων στα ελληνικά: Διονύσης Καψάλης

Wilhelm Müller ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ, εκδόσεις Άγρα.

*        *

 

Το έργο αγγίζει τα όρια του θαύματος, προαναγγέλλοντας ήδη από το 1827 το τέλος του αιώνα και ταυτόχρονα το πολύ κοντινότερο τέλος της ζωής του ίδιου του Σούμπερτ. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως ένα τόσο ρομαντικό έργο σαν το Χειμωνιάτικο ταξίδι καταφέρνει να λάμψει

και ως αριστούργημα του πιο αυστηρού κλασικισμού. Στην μυστικιστική αύρα του ρομαντισμού ανήκει άλλωστε και το ότι δεν μπορεί να λυτρω-θεί από τέτοιες « κλασικιστικές» εκφάνσεις. Και μας οδηγεί ,όπως π.χ. στον «Οργανοπαίχτη», στη λύτρωση.

Τι μας περιγράφουν οι στίχοι του Χειμωνιάτικου ταξιδιού; Η δράση περιορίζεται στην αρχή του έργου. Έχουμε έτσι σε εικοσιτέσσερα μέρη την έκφραση της απογοήτευσης, η οποία πραγματώνεται με ποικιλία και πολυπλοκότητα ανεπανάληπτη.

 

Dietrich Fischer-Dieskau

Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου, Φίλιππος Τσαλαχούρης.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Τάσης Χριστογιαννόπουλος 

Βαρύτονος, γεννήθηκε στον Πειραιά. Από το 1989 πρωταγωνιστεί σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενώ εμφανίζεται στα σημαντικότερα θέατρα και φεστιβάλ παγκοσμίως. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα όπως Ο κουρέας της Σεβίλλης, Μάκβεθ, Ντον Τζοβάννι, Ντον Κάρλος, Τραβιάτα, Ο μαγικός αυλός, Ευγένιος Ονιέγκιν, Φάουστ, Άμλετ, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Φάλσταφ, Ο τροβαδούρος. Εκτός από ηχογραφήσεις οπερατικών έργων (Ταμερλάνος, Τραβιάτα, Φάλσταφ κ.ά.) και τραγούδια Γάλλων συνθετών (Καμίγ Σαιν-Σανς, Φελισιέν Νταβίντ κ.ά.), έχει ηχογραφήσει έργα Ελλήνων συνθετών (Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου Κουρουπού, Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Μαρκόπουλου κ.ά.). Παράλληλα συνθέτει μουσική. Στα έργα του περιλαμβάνονται τα μιούζικαλ Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μικρός πρίγκιπας, τα μπαλέτα On the road, Labyrinth, οι κύκλοι τραγουδιών E.E. Cummings, Thomas Moore, τα οποία παρουσιάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τιμήθηκε από τη γαλλική Ακαδημία Σαρλ Κρο ως «Καλύτερος ερμηνευτής γαλλικών τραγουδιών».

 

Ντόρα Μπακοπούλου

Η Ντόρα Μπακοπούλου γεννήθηκε στην  Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, με την προτροπή και την ενθάρρυνση του μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου, που την άκουσε μικρή, να παίζει στη Νέα Υόρκη. Σε ηλικία 17 ετών αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (Α’ Βραβείο) με καθηγήτρια τη Μαρίκα Παπαϊωάννου. Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatoire της Γενεύης κοντά στον Louis Hiltbrand από όπου και αποφοίτησε (Α’ Βραβείο Δεξιοτεχνίας με διάκριση). Μελέτησε με τον Nikita Magalof, με τον Friedrich Gulda στο Σάλτσμπουργκ και με τους Paul Badura Skoda και Alfred Brendel στη Βιέννη όπου και βραβεύτηκε. Επίσης  έχει βραβευθεί στους διαγωνισμούς του Μονάχου (Γερμανία) και Vercelli (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νέα Υόρκη). Έχει  περιοδεύσει στη Γερμανία και έχει παίξει για τα Ηνωμένα Έθνη. Έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο ως σολίστ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και έχει εκπροσωπήσει  την Ελλάδα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τον Yehudi Menuhin, το Μάνο Χατζιδάκι, το Δημήτρη Χωραφά, το Βύρωνα Κολάση, το Μίκη Θεοδωράκη, το Γιώργο Δεμερτζή, τον Αντώνη Κοντογεωργίου, τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, την Μαρία Φαραντούρη, την Martha Argerich και άλλους. Έχει ηχογραφήσει έργα του δυτικού ρεπερτορίου (Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Ravel, Scriabin, Ραχμάνινοφ) και έργα Ελλήνων συνθετών (κυρίως Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη). Η Ακαδημία Αθηνών την  έχει τιμήσει για την μουσική της προσφορά με το Βραβείο Μοντσενίγου. Ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, όπου δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την επαρχία και το εξωτερικό. Εγκαινίασε ως σολίστ τις συναυλίες της Ορχήστρας των Χρωμάτων, υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι κι έχει εμφανιστεί επανειλημμένα ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει παίξει με τη Συμφωνική της Βαρσοβίας και τη Φιλαρμονική του Μονάχου. Υπήρξε έφορος της Σχολής πιάνου του Ωδείου Αθηνών. Σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή της αποτελεί η μουσική διδασκαλία. Έχει μεγάλη αγάπη για τη μουσική δωματίου, καθώς και για τη συνοδεία του Lied. Το καλοκαίρι του 2018 έδωσε τέσσερις συναυλίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας. 

 

Ιουλίτα Ηλιοπούλου 

Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στην Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών. Έχει εκδώσει ποίηση: «Καλούς Ενιαυτούς Μάρκο», «Δίγαμμα», «Ευχήν Οδυσσεί», «Από το  Ένα στο Δύο», «11 τόποι για 1 καλοκαίρι», «Το σπίτι», «Ιοκάστη», «Το ψηφιδωτό της Νύχτας», (όλα από τις εκδόσεις ύψιλον/βιβλία) παραμύθια: «Τι Ζητάει ο Ζήνων;» (κρατικό βραβείο 2005), «Η Πράσινη Σκουφίτσα», «Άλλο και τούτο!», «Τίμος ο Αθηναίος», το Χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι «Μα πότε θα φτάσει αυτός ο Μάγος» (μουσική : Γιώργος Κουρουπός, εκδ. Ίκαρος), δοκίμια «Η Κούκλα», «Αναζητώντας την Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, Δοκίμια για τον Οδυσσέα Ελύτη» και την μετάφραση στο  έργο  τού P.B. Shelley «Υπεράσπιση της Ποίησης». Έχει γράψει τα ποιητικά κείμενα στα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού: «Το καράβι του  Έλατου», «Ιοκάστη», «Λεπορέλλα» (λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Στ.Τσβάιχ), καθώς και στίχους τραγουδιών του ίδιου συνθέτη και των: Π.Περάκη, Σ.Γυφτάκη, Τ.Ζωγράφου. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Επιμελείται και παρουσιάζει από σκηνής προγράμματα ποίησης και μουσικής και καθώς και παραμύθια.

 

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

και

του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

 

Υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα