Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

B&M Theocharakis Foundation for the Fine Arts and Music
  -  Νέα   -  ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2020-2021

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ. Ζωγραφική. Όρια και υπερβάσεις

7/9/2020-8/11/2020

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ξεκινάει τη νέα εικαστική του περίοδο, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, με την αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του καταξιωμένου δημιουργού Κώστα Τσόκλη, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του.

«Ο ΚώσταςΤσόκλης», όπως γράφει σ επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς«κατατάσσεται στους κορυφαίους εννοιολογικούς δημιουργούςκαι η βαθιά του ενόραση τον οδηγεί,περίπου από το 1955 έως σήμερα, στη μετατροπή του πραγματικού σε φανταστικό και του αόρατου σε ορατό, καθώς επιχειρεί αδιάκοπα να κατακτήσει μια προσωπική πλαστική έκφραση γεμάτη από ποιητική ένταση και φιλοσοφική δύναμη.Τολμηρός και θαρραλέος, παλεύει με τις αξίες και τα όρια της ζωγραφικής για την ολοκλήρωση του πολυεπίπεδου έργου του, το οποίο καθρεφτίζει το οξυδερκές του πνεύμα.Η δουλειά του διακρίνεται από τη συνεχή εξέλιξη,την υψηλή τεχνική ακρίβεια και την σημειολογική πυκνότητα.Ενδεχομένως, γιατί το ομοίωμα της σημασίας της, μέσα από τη διαφορετικότητα της μορφοπλαστικής του υπόστασης, τηνκάνει μοναδική. Μοναδική για την τέχνη, μοναδική για τη συγκίνηση, που προκαλεί στον θεατή. Έτσι, κατέκτησε τη θέση του ανάμεσα στους πρωτεργάτες της σύγχρονης τέχνης με ένα τεράστιο σύνολονοηματικής έντασης από έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, performance, assemblage και βιντεοπροβολές,επιβεβαιώνοντας τα λόγια του: «Η τέχνη δεν είναι για να κάνει τον άνθρωπο πιο δυστυχισμένο, αλλά για να τον λυτρώνει.»

 

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

 

ΘΕΟΦΙΛΟΣ. Θνητοί, Ήρωες και Θεοί

18/11/2020-7/3/2021

Εβδομήντα σημαντικά έργα του Θεόφιλου θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, τα οποία προέρχονται, στην πλειονότητά τους, από το Μουσείο Θεόφιλου στην Βαρειά της Μυτιλήνης, σε άμεση συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης, καθώς, επίσης, και με δανεισμούς από Μουσεία, Πινακοθήκες, Τράπεζες και ιδιωτικές συλλογές από όλη την επικράτεια.

«Ο Θεόφιλος είναι ο ακλόνητος θεματοφύλακας της ελληνικής ιστορίας και της παράδοσης, δεν τον ενδιέφεραν οι απλές αποτυπώσεις της στιγμής, αλλά η πολυπρόσωπη αποτύπωση ιστορικών γεγονότων, αγωνιστών και ηρώων, που κατάφεραν να περάσουν από το εγώ στο εμείς», γράφει στον κατάλογο ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς.

«Ο παθιασμένος αυτός ζωγράφος, που τόσο άδικα ελεεινολογούσαν και περιφρονούσαν, επιθυμούσε αδιαπραγμάτευτα να μεταδώσει άμεσα αυτό που αισθανόταν, με μια ανεπιτήδευτη ζωγραφική έκφραση, γεμάτη από δύναμη και αίσθηση υπερηφάνειας. Η δουλειά του απλώνεται σε όλο τον κόσμο, ίσως γιατί αποτελούσε αυτόν τον ίδιο τον καθρέφτη της ύπαρξής του και την επιθυμία να ξεπεράσει τη μοίρα του κακού ή του ηττημένου. Όπως γράφει ο Ελύτης: «Ο Θεόφιλος πέραν από την ενοχή και την αμαρτία, κατευθύνεται ολόισα στον Παράδεισο». Την ειλικρίνεια και το βάθος της αθώας του ζωγραφικής πρώτοι στήριξαν οι Γιώργος Γουναρόπουλος, Ορέστης Κανέλλης και Τάκης Ελευθεριάδης, καθώς επίσης οι τεχνοκριτικοί Ελευθέριος Τεριάντ και Δημήτρης Ευαγγελίδης. Αυτοί πρώτοι έσκυψαν με σεβασμό πάνω στο έργο του και συγκέντρωσαν πολύτιμες πληροφορίες για τον γιο του τσαγκάρη Γαβριήλ Κεφάλα, που γεννήθηκε το 1870 και της Πηνελόπης Μιχαήλ, η οποία ήταν κόρη αγιογράφου. Ο φουστανελοφόρος  Θεόφιλος, αν και έζησε μια φτωχική ζωή, κατάφερε μέσα από τη μαγεία της ζωγραφικής να ξεπερνάει τις αντιξοότητες της καθημερινότητας, να συνομιλήσει με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας και να εμπνευστεί από την αξεπέραστη ομορφιά της φύσης.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

 

 

 

 

 

 

Η γυναίκα στην Επανάσταση του 1821. Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη

10/3/2021-3/10/2021

Το πνεύμα του Φιλελληνισμού και το αξεπέραστο ηρωικό ανάστημα της Ελληνίδας στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 αναδύεται με τον πιο δηλωτικό τρόπο μέσα από τα αριστουργήματα της περίφημης Συλλογής του Μιχάλη και της Δήμητρας Βαρκαράκη. Πρόκειται για έργα που μας διδάσκουν την ιστορία μας, τον πόνο και τον ηρωισμό της γυναίκας, άλλοτε ως μάνα και άλλοτε ως σύμβολο θυσίας. Έτσι, από τα περίφημα έργα «Η Ελληνίδα μάνα με το νεκρό παιδί της» στο πρώτομισό του 19ου αιώνα και την «Αρπαγή Ελληνίδας» του Louise Vallot έως τις «Ελληνίδες που προσεύχονται στην Παναγιά για να τις προστατεύσει στη διάρκεια μιας μάχης» του Ary Scheffer και τις «Σουλιώτισες στη Μάχη» που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Ιατρά, αποκαλύπτουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας του 1821.

Όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Φανή Μαρία Τσιγκάκου, «Ο Φιλελληνισμός, δηλαδή η έμπρακτη ή συναισθηματική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες, εκδηλώθηκε με διάφορες μορφές: με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, την κάθοδο εθελοντών, τη συνεισφορά θρησκευτικών ή φιλανθρωπικών οργανώσεων, προπαγανδιστικά άρθρα στον τύπο καθώς και με μια πληθώρα έργων τέχνης και κάθε είδους καλλιτεχνημάτων. Επίσης, με τη συμβολή σημαντικών προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου, όπως οι Goethe, Holderlin, Chateaubriand, Hugo, Shelley και Byron, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι το 1824.Ο εικαστικός Φιλελληνισμός έφερε στο προσκήνιο μια πλούσια παραγωγή έργων φιλοτεχνημένων από ρομαντικούς, ευρωπαίους καλλιτέχνες, Γάλλους,κυρίως, Άγγλους, Ιταλούς, Γερμανούς. Κατ’ εξοχήν «Φιλέλληνας ζωγράφος» θεωρείται ο Eugene Delacroix, o οποίος έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Byron φιλοτέχνησε εμβληματικές παραστάσεις, που θεωρήθηκαν φιλελληνικά μανιφέστα. Το φιλελληνικό ρεπερτόριο αναπτύχθηκε γύρω από ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, καθώς και από τη φρίκη και τα δεινά του πολέμου για τον άμαχο πληθυσμό».

 

Επιμέλεια έκθεσης: Φανή Μαρία Τσιγκάκου

Leave a Comment