Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

B&M Theocharakis Foundation for the Fine Arts and Music
  -  Νέα   -  ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019-2020

Qi Baishi

Η μυστηριώδης Ανατολή

4/11/19-19/1/20

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη σε συνεργασία με την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνο (Α.Κ.Τ.Π) παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο ενός μεγάλου Κινέζου ζωγράφου του QiBaishi, τον οποίο η Βρετανική εγκυκλοπαίδεια χαρακτηρίζει ως τον τελευταίο μεγάλο παραδοσιακό Κινέζο ζωγράφο. Ο QiBaishi(1863-1957) γεννήθηκε σε φτωχή αγροτική οικογένεια και ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος με της βοήθεια ενός εγχειριδίου της εποχής της Δυναστείας των Qin. Στα 40 του ταξίδεψε σε ολόκληρη την Κίνα, εμπνεύστηκε από τα τοπία της και έγινε μεγάλος μάστορας της ζωγραφικής DonoGongbi, που χαρακτηρίζεται από λεπτή πινελιά και μεγάλη λεπτομέρεια. Διάσημος κατά τη διάρκεια της ζωής του, τιμήθηκε στα 92 του χρόνια με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης.

Τα ονειρικά τοπία του, τα ψάρια, τα καβούρια και τα λουλούδια του αποτελούν τις αγαπημένες του θεματικές επιλογές, που με ιδιαίτερη ζωγραφική τελειοθηρία προσέγγισε σε όλη του τη ζωή.

Οργάνωση έκθεσης: Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνο, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Η περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής

στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα

27/1/20-26/4/20

Το Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, όσο διαρκούν τα έργα επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων, πρόκειται να διοργανώσει μια ακόμη έκθεση με αριστουργήματα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου, με θέμα την ανθρώπινη μορφή και τις ποικίλες μεταμορφώσεις της στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα.

Δημήτρης Κούκος

Κάτω από το φως της Ελλάδας.

29/4/20-27/9/20

Ο Δημήτρης Μυταράς έχει επισημάνει για το έργο του Δημήτρη Κούκου: «Η πλαστική του δανείζεται τις άπειρες παραλλαγές που του προσφέρει το ελληνικό ύπαιθρο, πράγμα που δεν πιστεύω ότι είναι χάρισμα του καθενός και καθόλου μα καθόλου μικρό εφόδιο για κάποιον που θέλει να συμμετέχει στις μακρινές περιπέτειες της τέχνης.» Τα λόγια αυτά του μεγάλου ζωγράφου επαληθευτήκαν από την ακατάπαυστη ορμητική ζωγραφική δύναμη του Κούκου, αφού επί πενήντα συναπτά έτη, με συνέπεια και επιμονή, με ελεύθερες χειρονομιακές εκφράσεις προσεγγίζει το ελληνικό φως.

Η Ρόδος, η Μύκονος, η Αίγινα αποτέλεσαν το πεδίο της ατελεύτητης παρατήρησής του και της διεισδυτικής του ματιάς. Η φύση για τον Κούκο εξακολουθεί να είναι το θαύμα του κόσμου και η απόδοσή της το μεγάλο του στοίχημα. Έτσι τώρα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θα παρουσιαστούν τα πάμφωτα τοπία του, έργα μνημειακών διαστάσεων, τα οποία αποκαλύπτουν τη ζωγραφική του αμεσότητα απέναντι στο φως και την απόδοση του χώρου-τοπίου.

Διετέλεσε ειδικός επιστήμονας στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη στην ΑΣΚΤ και του Δημήτρη Μυταρά, παρουσιάζοντας με συνέπεια το έργο του διαδοχικά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Leave a Comment