Amedeo

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Ακολουθήστε μας

Search

B&M Theocharakis Foundation for the Fine Arts and Music
  -  Νέα   -  Αφιέρωμα στον Ντμιτρι Σοστακόβιτς (1906-1975)

ΜΕΡΟΣ Α’

Adagio από το μπαλέτο «Το Λαμπερό Ρυάκι»

(διασκ. για πιάνο και τσέλο του συνθέτη)

Τρεις φανταστικοί χοροί για πιάνο, op 1

Πέντε πρελούδια για βιολί και πιάνο

(διασκ. Ντ. Τσιγκάνοβ από τα «Πρελούδια για πιάνο» op. 34)

Τρίο αριθ. 1 για πιάνο, βιολί και τσέλο

 

ΜΕΡΟΣ Β’

Από τα «24 Πρελούδια και Φούγκες» op. 87 για πιάνο:

Νο. 1 σε ντο μείζον

Νο 7 σε λα μείζον

 

«Επτά ρομάντζες σε ποίηση Αλεξάντρ Μπλοκ» op 127

για φωνή με πιάνο, βιολί και τσέλο

«Το τραγούδι της Οφηλίας»

«Γκαμαγιούν, το Πουλί-Προφήτης»

«Εκείνη την ταραγμένη νύχτα…»

«Σε βαθύ ύπνο»

«Καταιγίδα»

«Μυστικά σήματα»

«Μουσική»

 

 

Μανώλης Παπασηφάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα, ωστόσο η μουσική του εκπαίδευση ξεκίνησε στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, στην περιφέρεια της πόλης Φιλαδέλφια, όπου είχε μεταφερθεί η οικογένειά του και διέμεινε για αρκετά χρόνια. Πρώτος του δάσκαλος ο διακεκριμένος Αρμένικης καταγωγής μουσικοπαιδαγωγός Elijah Yardumian, ιδρυτής και διευθυντής του Drexel Hill Conservatory, και αδελφός του συνθέτη Richard Yardumian. Μετά την επιστροφή της οικογένειάς του στην Ελλάδα, ο κ. Παπασηφάκης φοίτησε και στο Ωδείο Αθηνών (τάξη πιάνου Αλίκης Βατικιώτη). Ολοκλήρωσε της ανώτατες σπουδές του στο Oberlin Conservatory of Music, στο Οχάιο των ΗΠΑ, αποφοιτώντας με το Bachelor in Piano Performance το 1979. Στη συνέχεια ακολουθεί μια δεκαετή διαμονή στην Ν. Υόρκη, από όπου αναπτύσσει μια πολυδιάστατη σταδιοδρομία ως σολίστ, συνοδός τραγουδιστών και μουσικών οργάνων, μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου, και δάσκαλος. Το 1989 είναι φιναλίστας στον Διεθνή Διαγωνισμό Σοπέν της Ν. Υόρκης. Με μόνιμη βάση την Ελλάδα από το 1990, ο κ. Παπασηφάκης έχει συνεργαστεί τακτικά με πολλούς από τους σημαντικότερους μουσικούς φορείς της χώρας, και με πολλούς διεθνώς διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Νίνα Πατρικίδου

Γεννήθηκε στην πρώην ΕΣΣΔ όπου και ολοκλήρωσε τις μουσικές της σπουδές στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, αποφοιτώντας με δίπλωμα σολίστ το 1977 από την τάξη του Boris Vladimirovitch Belenki στην έδρα το David Oistrakh. Την ίδια χρονιά επαναπατρίζεται στην Ελλάδα, ξεκινώντας ταυτόχρονα μια πλούσια σολιστική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξάρχουσα της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστ με τις κύριες συμφωνικές ορχήστρες της χώρας μας. Συμπράττει συχνά σε σχήματα μουσικής δωματίου. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της σύγχρονης ελληνικής μουσικής – το 1987 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος, με έργα Ν. Σκαλκώτα, και έχει παρουσιάσει σε Α’ εκτέλεση πολλά έργα συγχρόνων ελλήνων συνθετών όπως των Μ. Αδάμ, Θ. Αντωνίου, Π. Κούκου, Κ. Σφέτσα, κ.α. Έχει, επίσης, αναγνωριστεί για την σημαντικότατη προσφορά της ως δασκάλα βιολιού αλλά και στη γενικότερη εκπαίδευση και προώθηση νέων μουσικών ταλέντων. Προς τους σκοπούς αυτούς ίδρυσε και διευθύνει την Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα «Νίνα Πατρικίδου» αρχικά υπό την αιγίδα του Γ’ Προγράμματος της ΕΡΤ και τώρα υπό την αιγίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η ορχήστρα αυτή έχει εμφανιστεί τακτικά στους σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της χώρας μας (Ηρώδειο, Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κ.α.) και έχει βραβευτεί από την UNESCO για την παιδαγωγική και ποιοτική προσφορά της.

 

Νικόλας-Σπυρίδων Πρεβεζιάνος

Ο γεννημένος το 1992 τσελίστας έκανε από νωρίς αισθητή την παρουσία του κερδίζοντας σε ηλικία 22 ετών τη θέση του πρώτου τσέλου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Προηγούμενος διακρίθηκε σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία και Γερμανία είτε ως σολίστ, είτε με διαφορετικά σχήματα μουσικής δωματίου. Έχει συμπράξει στη σκηνή με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως η Xenia Jankovic, ο Antony Spiri, η Αριάδνη Δασκαλάκη και ο Τριαντάφυλλος Λιώτης. Ως σολίστ, εμφανίστηκε με διαφορετικές ορχήστρες σε σημαντικά έργα του ρεπερτορίου του τσέλου όπως τα κοντσέρτα των Dvorak, Shostakovich, Bach και Goulda. Στα πρώτα του βήματα ακολούθησε τις συμβουλές της Μαρίνας Κισλίτσινα, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στο Detmold της Γερμανίας για να σπουδάσει κοντά στην Xenia Jankovic. Σημαντικά μουσικά ερεθίσματα αποκόμισε επίσης μέσα από σεμινάρια με σπουδαίους τσελίστες της εποχής όπως οι Gustav Rivinius, Jerome Perno, Frans Helmersson, Kirill Rodin, Klaus Kanngiesser, Conrad Brotbek και Marciο Carneiro.

 

Βικτώρια Ντίνα-Μαΐφάτοβα

Γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Αρχικά σπούδασε χορό στη Σχολή Μπαλέτου της Τασκένδης και στο Μουσικό Κολλέγιο «Χάμζα»  της  ίδιας  πόλης,  αποφοιτώντας το 1981 και 1987, αντίστοιχα.  Στη συνέχεια σπούδασε τραγούδι στην Εθνική Μουσική Ακαδημία Τσαϊκόφσκι του Κίεβου, ολοκληρώνοντας της σπουδές τις εκεί ως μονωδός όπερας το 1995 – το 1996 κάνει το ντεμπούτο της ως μονωδός στην Εθνική Όπερα της Ουκρανιας «Ταρς Σεβτσένκο». Κατά το διάστημα 1997-2001 συνεργάζεται τακτικά με τα κύρια λυρικά θέατρα της Τσεχιας – αυτά της Πράγας, του Μπρνο, και της Οστράβας. Πρωτοεμφανίζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2001 ως Giovanna Seymour στην «Άννα Μπολένα» του Ντονιτζέτι, ενώ ταυτόχρονα επαναπατρίζεται στη χώρα μας. Έχει εμφανιστεί σε σειρά από πρωταγωνιστικούς οπερατικούς ρόλους και σε συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε Αμερική και Καναδά, και στην Ιαπώνια. Μεταξύ των μεγάλων ρόλων που έχει ερμηνεύσει στη χώρα μας, η Κάρμεν, Δαλιλά, Λιουμπάσα (από τη «Μνηστή του Τσάρου» του Ρίμσκυ-Κορσακωφ), Λάουρα («Τζιοκόντα»), Αζουτσένα (Il Trovatore) Μανταλένα (Ριγολέτος) κ.α. Προσεχώς, τον Μάιο 2019 θα εμφανιστεί στον ρόλο της Σονιέτκα στην καινούργια παραγωγή της Εδνικής Λυρικής Σκηνής της «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστακόβιτς, υπό σκηνοθεσία της Fanny Ardan.

 

Μανώλης Παπασηφάκης, πιάνο

Νίνα Πατρικίδου, βιολί

Νικόλαος-Σπυρίδων Πρεβεζιάνος, τσέλο

Βικτώρια Ντίνα-Μαΐφάτοβα, μέτζο-σοπράνο

 

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ώρα: 20.30