ΣΥΝΑΥΛΙΑ: «Αφιέρωμα στο συνθέτη Δημήτρη Λάγιο»
Απρίλιος 12, 2017
«Παρά θιν’αλός: Θαλασσινά θέματα στη νεοελληνική ζωγραφική. Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη.»
Μάιος 4, 2017

Φιλοξενούμενες Εκδηλώσεις | ΣΥΝΑΥΛΙΑ: «Οι πρώτες μου σονάτες… και παντοτινές!»

Ένα ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο, με σονάτες των συνθετών, οι οποίοι υπήρξαν απ’ τους πρώτους  στην ιστορία της μουσικής,  που καθιέρωσαν  τη μεγάλη φόρμα της σονάτας για βιολί και πληκτροφόρο:

 

W. A. Mozart, σονάτα για βιολί και πιάνο KV 374e (377), F-Dur

L. v. Beethoven, σονάτα για βιολί και πιάνο Op. 30 Nr.3, G-Dur

F. Schubert. Σονάτα για βιολί και πιάνο Op. 137, Nr.3, g-moll

L. v. Beethoven, σονάτα για βιολί και πιάνο Op. 23 Nr.4 a-moll

 

Αναστασία Μηλιώρη, βιολί
Ολυμπία Παπαπαναγιώτου, πιάνο

 

Η Αναστασία και η Ολυμπία συνεργάζονται ως ντούο τα δύο τελευταία χρόνια και μοιράζονται το ίδιο πάθος για την καθαρότητα του ήχου και την ρητορικότητα της ερμηνείας.

 

Η Αναστασία Μηλιώρη είναι διπλωματούχος βιολιού (τάξη Δημήτρη Σέμση), πτυχιούχος Αντίστιξης (τάξη Nίκου Παναγιωτάκη) και απόφοιτος του Tμήματος Μεσαιωνικής-Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.  Συνέχισε τις σπουδές της στο βιολί στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Τρόσσινγκεν στην Γερμανία, πραγματοποιώντας Μεταπτυχιακό  στην Παλαιά Μουσική στην τάξη των Anton Steck  και Jana Chytilova, με αντικείμενο το μπαρόκ βιολί. Σπούδασε παράλληλα κλασικό τραγούδι με τους: Σταμάτη Μπερή (Εθνικό Ωδείο), Frederique Friess (Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Στουτγκάρδης) και Jan Van Elsacker (Ανώτατη Μουσική Ακαδημία Τρόσσινγκεν). Έχει συμπράξει και συμπράττει με ορχήστρες δωματίου και μπαρόκ ορχήστρες στην Ελλάδα και τη Γερμανία: Laudamus-Te Stuttgart (διεύθυνση Monica Vasquez), Collegium Musicum Stuttgart, Cappella Principale, European Union Baroque Orchestra (διεύθυνση Lars Ulrik Mortensen), Bern Consort (διεύθυνση Jörg Ritter), Ορχήστρα Πατρών (διεύθυνση Γιώργος Πέτρου: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ηχογραφήσεις για την MDG), Parlement de Musique (διεύθυνση Martin Gester), την Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων της Unesco: “Jeunesse Musicale” (διεύθυνση Josep Vicent) και την Baroque Project Orchestra (καλλ.διεύθυνση Γεράσιμος Χοιδάς). Ως σολίστ έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο διεθνές Φεστιβάλ της Αίγινας, στο Μουσείο Μπενάκη, στο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στον Άγιο Παύλο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην αίθουσα “Παρνασσός”, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη. Διδάσκει: βιολί, μουσική δωματίου και μπαρόκ βιολί και για δύο χρόνια ανέλαβε τη διδασκαλία της ορχήστρας εγχόρδων Korntaler Streicher, στη Στουτγκάρδη καθώς και τη διδασκαλία της παιδικής χορωδίας των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία, ερμηνεύοντας έργα σύγχρονων συνθετών, μεταξύ αυτών κάποια σε πρώτες εκτελέσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση παρακολούθησε στην Αθήνα το ετήσιο σεμινάριο του Αλέξη Πορφυριάδη για την πειραματική μουσική και τον αυτοσχεδιασμό το 2012-2013, και συνεργάστηκε με την Angelika Luz στην Ακαδημία της Στουτγκάρδης σε  project φωνητικής μουσικής, με έργα του Karlheinz Stockhausen.

 

Η Ολυμπία Παπαπαναγιώτου σπούδασε πιάνο στο Ωδείο του Αγίου Στεφάνου και πήρε το δίπλωμα της με βαθμό „Άριστα Παμψηφεί και Πρώτο Βραβείο“ από την τάξη της Ναταλίας Μιχαηλίδου. Συνέχισε τις σπουδές τις στην Ακαδημία „Franz Liszt“ της Βουδαπέστης με τον Andras Kemenes (2001-2004), στην  „Hochschule für Musik Köln – Standort Wuppertal“ στην Γερμανία  με την F. Millet , από όπου αποφοίτησε με το Παιδαγωγικό Δίπλωμα του πιάνου και το Δίπλωμα Γενικής Μουσικής Εκπαίδευσης και στο Κονσερβατόριο του Μααστριχτ με τον Franz Van Beeveren, από όπου τον Ιούνιο του 2008 αποφοίτησε με το μεταπτυχιακό δίπλωμα „Masters in Piano Interpretation“. Έχει μετεκπαιδευτεί σε σεμινάρια με τους Y. Solomon, A. Valdma, E. Nagy, Ferenc Rados, Ι. Schapira, L. Boyadjieva, A. Puliaev, Ul. Rademacher, T. Steinhoeffel, B.van Oort. Ασχολήθηκε με την ερμηνεία μουσικής του 17ου και 18ου αιώνα σε ιστορικά όργανα, καθώς και με την συνοδεία τραγουδιστών. Έχει δώσει ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας, της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Την περίοδο 2009-2012  συνεργάστηκε με τις χορωδίες “Hatzfelder Saengerchor Wuppertal”, “Mixed Harmonie”, “Ladies Harmonie”, “Pol. Chor Wuppertal”, “Cronnenberg Damenchor” και ως καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου “Bergische Musikschule” του Wuppertal, έλαβε μέρος σε μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Βεστφαλίας. Από το 2013 έχουν δημιουργήσει με την Χριστίνα Σπυριδάκη την κίνηση “Συναυλία στα Σχολεία” παρουσιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημοτικά σχολεία στην Αττική προκειμένου να μυηθούν τα παιδιά με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο στην μουσική. Τον Μάιο του 2015 μαζί με την Κατερίνα Γρηγοριάδου απέσπασαν ως πιανιστικό ντουέτο πρώτο βραβείο στην κατηγορία μουσικής δωματίου στον διαγωνισμό  Placido Mandanici στην Barcellona Pozzo di Gotto της Ιταλίας. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε piano trio με τις Κ. Γρηγοριάδου και Χ. Σπυριδάκη  και διδάσκει στο Ωδείο Αγίου Στεφάνου, στο Ωδείο Πρωτοπορία και στους χώρους προσχολικής εκπαίδευσης “Μικρή Παρέα” και “Blossom”.

Μάιος 4 @ 16:15
16:15

e-ticket