Φιλοξενούμενες Εκδηλώσεις: «Μιλώντας για τον Έρωτα και το θάνατο στη ζωή και στην τέχνη»: Τρίτο τραπέζι – Η διαλεκτική του ανθρώπινου και του θείου έρωτα
Ιανουάριος 30, 2017
Η σπουδαία συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα.
Φεβρουάριος 2, 2017

Φιλοξενούμενες Εκδηλώσεις: «Μιλώντας για τον Έρωτα και το θάνατο στη ζωή και στην τέχνη»: Τέταρτο τραπέζι – Έρωτας και θάνατος στους «Αδερφούς Καραμάζοβ»

«Κόλαση είναι το μαρτύριο τού να μην αγαπάει κανείς», αναφέρει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο χιλίων σελίδων κύκνειο άσμα του «Αδερφοί Καραμαζόβ», ένα κείμενο-βουτιά στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής που ακροβατεί μεταξύ φωτός και σκότους… Σ’ αυτό το άκρως φιλοσοφικό και ψυχογραφικό μυθιστόρημα- ένα από τα πολυδιαβασμένα της παγκόσμιας λογοτεχνίας- και στις προεκτάσεις του θα εστιάσει η τέταρτη στρογγυλή τράπεζα του κύκλου ομιλιών «Μιλώντας για τον Έρωτα και το Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (Κ.Τ.Ψ.) στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας www.art-therapy.gr και στα τηλέφωνα 210 6710346, 210 6747810. Δείτε τον προγραμματισμό όλων των ομιλιών και μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ.

«Κόλαση είναι το μαρτύριο τού να μην αγαπάει κανείς», αναφέρει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο χιλίων σελίδων κύκνειο άσμα του «Αδερφοί Καραμαζόβ», ένα κείμενο-βουτιά στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής που ακροβατεί μεταξύ φωτός και σκότους…

Σ’ αυτό το άκρως φιλοσοφικό και ψυχογραφικό μυθιστόρημα- ένα από τα πολυδιαβασμένα της παγκόσμιας λογοτεχνίας- και στις προεκτάσεις του θα εστιάσει η τέταρτη στρογγυλή τράπεζα του κύκλου ομιλιών «Μιλώντας για τον Έρωτα και το Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας (Κ.Τ.Ψ.) στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Ο τίτλος της συγκεκριμένης ομιλίας είναι «Έρωτας και θάνατος στους «Αδερφούς Καραμάζοβ» και εισηγητές οι Δημήτρης Κυριαζής, M.D., PhD, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής, ΕΕΨΨ/IFPS και π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Ψυχίατρος, Καθηγητής Ποιμαντικής τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ. Το συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει η Νιζέττα Αναγνωστοπούλου, Ψυχολόγος, M.A, ArT psy, ECPh.

Ένα ζοφερό οικογενειακό έπος

Στην εισήγησή του ο Δημήτρης Κυριαζής επιχειρεί μια ψυχαναλυτική προσέγγιση, εστιασμένη στο μύθο του Μεγάλου Ιεροεξεταστή αλλά και στον έρωτα και τον θάνατο- δύο έννοιες βροντερά παρούσες στο συγκεκριμένο βιβλίο.
Ο ίδιος σημειώνει σχετικά: «Ο Έρωτας και ο θάνατος, το μίσος και ο φθόνος, η ψυχική ασθένεια, η αγάπη και η υπέρβαση, το έλεος και ο σαδισμός, ο έρωτας και η αγάπη των ηρώων του έργου (ανδρών και γυναικών), σε διάφορες εκδοχές υφαίνουν το καμβά της αφήγησης του έργου. Οι εκδοχές αναπτύσσονται στο πλαίσιο της οικογένειας Καραμάζοβ, όπως και στις σχέσεις των ηρώων, ιδία των ανδρών μεταξύ τους, στην σχέση τους με τον Θεό, την γυναίκα, το χρήμα και την ιδεολογία[…]. Η ομιλία δίδει έμφαση στην κατανόηση του χαρακτήρα του Ιβάν (ο πρωτότοκος γιος) και του προσωπικού του ασυνειδήτου, ενός πολύ κοινού τύπου ανθρώπου και στις ημέρες μας, που αδυνατεί να αγαπήσει».
Ο π. Αυγουστίδης, πάλι, εστιάζει την απελευθερωτική δύναμη της Αλήθειας: «Η κριτική που ασκεί ο Ντοστογιέφσκι στις συνέπειες που έχει η αλλοίωση της αλήθειας ως πρότασης ζωής φθάνει το μαχαίρι στο κόκκαλο και αποκαλύπτει την απολύτως επίκαιρη τραγικότητα του κοινού και του ατομικού βίου. Προφητικά, προαναγγέλλει πώς δια στόματος διαφόρων κοσμικών ή θρησκευτικών «ιεροεξεταστών» θα ζητιέται από την Εκκλησία να αυτοπεριοριστεί σε σύστημα φιλοσοφικών και κοσμοθεωρειακών αρχών ή απλώς ηθικών αξιών, υποδεικνύοντας παχυλή άγνοια περί των οντολογικών Της προϋποθέσεων και του ουσιαστικού νοήματος της ύπαρξης και της παρουσίας Της στη ζωή του κόσμου, πράγματα τα οποία και η ίδια δείχνει κάποτε να αγνοεί […].Όμως, οι άνθρωποι παραμένουν ζωντανές ανθρώπινες μαρτυρίες, που κρύβουν συσκοτισμένη τη δύναμη της Αλήθειας μέσα τους, χωρίς να συνειδητοποιούν τι βράχους μπορεί να σπάσει αυτή η δύναμη αν την ελευθερώσουν. Και τι λύτρωση μπορεί να φέρει αυτή η, συνήθως αθόρυβη, έκρηξη. Πώς μπορεί ο έρωτας να σώζει την ελπίδα και η ζωή να νικά τον θάνατο».

Ταυτότητα εκδήλωσης
Έρωτας & θάνατος στους «Αδερφούς Καραμάζοβ»
Τέταρτη ομιλία του κύκλου «Μιλώντας για τον Έρωτα και τον Θάνατο στη ζωή και στην τέχνη» που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας
Πότε: Σάββατο 11 Μαρτίου
Διάρκεια: 2 ώρες και 30’ (18.00-20.30)
Κόστος συμμετοχής: 10 € για προαγορά, 12 € ταμείο (ή 47 € για το σύνολο των ομιλιών)
Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας www.art-therapy.gr και στα τηλέφωνα 210 6710346, 210 6747810.
Δείτε τον προγραμματισμό όλων των ομιλιών και μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση
εδώ.

Μάρτιος 11 @ 18:00
18:00