ΜΠΕΤΟΒΕΝ-ΣΟΠΕΝ-ΡΑΒΕΛ | Ρεσιτάλ του Matan Fishov
Σεπτέμβριος 18, 2018
Ιωάννης Η. Βλάχος | Πώς θα σωθούμε από την αρθρίτιδα. Σύγχρονες εξελίξεις.
Σεπτέμβριος 19, 2018

ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΕ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ | Πιάνω πέτρες και λιθάρια…Folksongs Έργα των J.Brahms, M. Ravel, E. Granados, A. Chatschaturjan, L. Berio, X. Montsalvatge, Γ. Κωνσταντινίδη.

Μία επιλογή από παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς ενορχηστρωμένες από συνθέτες της λόγιας μουσικής θα μας ταξιδέψουν στον κόσμο, μέσα από τα ηχοτοπία μουσικών ιδιωμάτων και της παραδοσιακής ποίησης.Οι συνθέτες J.Brahms, M. Ravel, E. Granados, A. Chatschaturjan, L. Berio, X. Montsalvatge, Γ. Κωνσταντινίδης βρήκαν τη χρυσή τομή και γεφύρωσαν την τοπική μουσική παράδοση με την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια για μεσόφωνο και πιάνο, καθώς και έργα για σόλο πιάνο (χορούς και ιντερμέδια).

 

Ιωάννα Βρακατσέλη μεσόφωνος

Άρης Γραικούσης πιάνο

 

Ιωάννα Βρακατσέλη

Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Είναι διπλωματούχος μονωδίας με την κ. Σ. Καραμανιάν, πιάνου με την κ. Αγγ. Τόζου και πτυχιούχος φυγής (φούγκας) με τον κ. Ι. Σπυρόπουλο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σκηνικής αγωγής με τον σκηνοθέτη Σ. Βαφειάδη, ρεπερτόριο και ερμηνεία κλασικού τραγουδιού με την κ. Χ.  Σαβίνο, και τους κ.κ. Αντ. Παπακωνσταντίνου, G. Janowitz, Γ. Χατζηνίκο. Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ερμηνείας παλαιάς μουσικής με τους κ.κ. Άρη Χριστοφέλλη, M. Chance, Δ. Κούντουρα και Π. Αδάμ. Τον Απρίλιο του 2013 αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και διάκριση απ’ το μεταπτυχιακό τμήμα μονωδίας του Ωδείου Αθηνών (τάξη Χ. Σαβίνο). Επίσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο του 2008 κέρδισε το Β΄ βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ λυρικών τραγουδιστών στην Αθήνα και το 2009-2010 συμμετείχε στο studio όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το έτος 2013-2014 μαζί με τη Ν. Τσιπουρίδη δημιούργησαν το παραμύθι «Η Αλίκη συναντά τη χώρα των θαυμάτων» με μουσική από την όπερα, για να μυήσει μικρές ηλικίες παιδιών στον κόσμο της όπερας.(Πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάιο του 2014 στο θέατρο του ωδείου Φ. Νάκας). Ως σολίστ έχει εμφανιστεί στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φ. Σ. Παρνασσός, Φίλιππος Νάκας, Goethe Ιnstitut, Γαλλικό και Δανέζικο Ινστιτούτο, Ιωνικό Κέντρο, Γερμανική Εκκλησία, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γαία-Γουλανδρή) και σε φεστιβάλ ελληνικών πόλεων, καθώς και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ερμηνεύοντας ρόλους από όπερες (Carmen, Charlotte “Werther”, Maddalena “Rigoletto”, Cherubino “Nozze di Figaro”, Dorabella “Cosi fan tutte”, 3η Ντάμα “Μαγεμένος Αυλός”). Έχει ερμηνεύσει το ‘’Stabat Mater’’ του G. B. Pergolesi, το ‘’Gloria’’ του A. Vivaldi, “Oratorio de Noël” του C. S. Saens, “Ceremony of Carols” του B. Britten και τραγούδια των G. Mahler, R. Strauss, L. Berio και R. Schumann. Έχει συμπράξει με τους μαέστρους Γ. Πέτρου, Μ. Μιχαηλίδη, Μ. Οικονόμου, Ρ. Πυλαρινό. Τραγούδησε στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στην Ιθάκη. Έχει συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων, με σχήματα όπως Melos Brass και κουαρτέτο χάλκινων πνευστών Λευκάδας καθώς και με τους Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Πλατύραχο, Μ. Κακογιάννη (Λυσιστράτη), Ν. Ξυδάκη και Δ. Καραβέλη. Έχει συνεργαστεί με τις χορωδίες της  Ε.Λ.Σ., Fons Musicalis, Μέλισμα, Έκληψις. Σήμερα ανήκει στο δυναμικό της Μικτής Χορωδίας του Δήμου της Αθήνας και συνεργάζεται με το ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρος»

 

Άρης Γραικούσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (δίπλωμα πιάνου-τάξη Ρ. Σχοινά) με Α’ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Παρακολούθησε μαθήματα στα καλοκαιρινά τμήματα της Ακαδημίας “Mozarteum” στο Salzburg με τον καθηγητή J. Paratore. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Detmold στην Γερμανία, με καθηγητές τους M. Kellig και τον διεθνούς φήμης Γάλλο πιανίστα J. E. Bavouzet, από όπου πήρε το δίπλωμά του (Reifeprufung – Diplom/Master of Music) με άριστα. Κατόπιν, μελέτησε ρεπερτόριο δίπλα στην διακεκριμένη παιδαγωγό Renate Kretschmar-Fischer. Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου (P.B. Scoda, B.Berthold, κ.α.). Εργάστηκε στην Opernshule της Ακαδημίας του Detmold και στην Μουσική Σχολή Καλών Τεχνών του Gütersloh. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Γερμανία στις πόλεις Detmold, Hannover, Bielefeld Wittmund, Paderborn καθώς και στην Πολωνία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικές Πέμπτες» του Sopot, στο Gdansk. Στην Ελλάδα, εδώ και 20 χρόνια πραγματοποιεί ρεσιτάλ στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και Ωδείο Athenaeum, στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Ίδρυμα Κακογιάννη, κ.ά και ως σολίστ με την «Δημοτική Συμφωνική Πειραματική Ορχήστρα Ρεθύμνου» στο Ενετικό Κάστρο Fortezza, στο Φεστιβάλ Χανίων, στο Φεστιβάλ Σύμης, σ το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στο ιστορικό Μουσείο Ύδρας καθώς και σε άλλες αίθουσες σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συναυλία για την “Πανσέληνο του Αυγούστου” το 1999 στην Δήλο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ακόμη, έχει διακριθεί σε διαγωνισμό της EPTA (European Piano Teachers Associations) όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Πρόσφατα, είχαν μεγάλη επιτυχία τα τελευταία του προσωπικά ρεσιτάλ “Promenade” ένα αφιέρωμα σε Ρώσους συνθέτες όπου παρουσιάστηκε αρκετές φορές στην Αθήνα, την επαρχία καθώς και στο Herford της Γερμανίας. Tο αφιέρωμα σε συνθέτες ρομαντικής μουσικής στο «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού», καθώς και το τελευταίο του πρόγραμμα «Μουσικοί Συσχετισμοί» απέσπασε πολύ θερμές κριτικές στο Διεθνές καλλιτεχνικό

 

κέντρο “Athenaeum”, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στη Γερμανία. Ασχολείται ενεργά με τη συνοδεία στο κλασικό και σύγχρονο τραγούδι και συνεργάζεται με λυρικούς τραγουδιστές, έχοντας πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες με ρεπερτόριο από μπαρόκ συνθέτες, βραδιές με Lied, άριες από όπερες, κύκλους Ελλήνων συνθετών, καθώς και ρεπερτόριο από θεατρικό και κινηματογραφικό μιούζικαλ, τάνγκο και γαλλικά Chansons. Συνεργάζεται με την ηθοποιό–σκηνοθέτη, Μάνια Παπαδημητρίου, όπου παρουσιάζουν με μεγάλη επιτυχία από το 2012 μέχρι και σήμερα τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία» σε κείμενα της Μ. Παπαδημητρίου. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε σε θέατρα, πολυχώρους και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα διδάσκει πιάνο στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες».

 

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ώρα: 20.30

 

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2103611206

 

Ιανουάριος 31 @ 20:30
20:30