Ζωγραφήγηση με τη Λήδα – Για παιδιά 5–12 ετών
Σεπτέμβριος 1, 2017
Ήταν ένα πειρατικό καράβι – Αποκριάτικη διαδραστική παράσταση – Για παιδιά 3–6 ετών
Σεπτέμβριος 1, 2017

«Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου». Μία σπουδή στη διαχρονική τραγωδία του πολέμου – Για παιδιά 12 και άνω

Δραματοποιημένα ιστορικά γεγονότα ανθολογημένα από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη. (...)

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Θουκυδίδη, με την οποία επιχειρείται η ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής ουσίας της «Τραγωδίας του Πολέμου».

 

Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά», το πρώτο μέρος της θεατρικής τετραλογίας «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» παρουσιάζει σε δραματοποιημένη μορφή επεισόδια από την πρώτη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Κύριος στόχος του έργου είναι η υλοποίηση της βιωματικής πρόσληψης του «πολεμικού γεγονότος». Με τη δραματοποίηση του ιστορικού λόγου, με την άρση του από το επίπεδο της «διήγησης» στο ύψος της «μίμησης», συντελείται η αμεσότερη, δραστικότερη και ψυχαγωγικότερη επικοινωνία του βιώματος.

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί, με μεγάλη επιτυχία, σε σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία και φεστιβάλ. Αποτελεί για το νεανικό κοινό, κυρίως το μαθητικό του Γυμνασίου και του Λυκείου, ένα εξαιρετικά ωφέλιμο μάθημα. Ο παιδευτικός της χαρακτήρας αποτυπώνεται και στον προσανατολισμό της να διαφωτίσει τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς που παράγουν το πολεμικό φαινόμενο.

Ο «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος» επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία. Και, όπως μαρτυρεί η πείρα, όπου η γνώση και η ψυχαγωγία συναντιούνται το παιδευτικό αποτέλεσμα είναι πιο συναρπαστικό, πιο βαθύ και πιο αξιομνημόνευτο.

 

Διάρκεια: 60 λεπτά.

Με στόχο τη μέγιστη γνωστική αποκόμιση από την παράσταση, διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά», καθώς και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.  Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να επικοινωνήσουν μέσω email στο education@thf.gr για την αποστολή του υλικού.

 

Μία συνεργασία της θεατρικής ομάδας Dramaticus και του Μορφωτικού & Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία και την Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας «Δίπυλον».

Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γουργουλιός

Κίνηση: Αουλόνα Λούπα

Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ

Κινητοί Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βασίλης Αθανασόπουλος, Στέλιος Αναστασιάδης, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Αουλόνα Λούπα, Ρίνος Τζανής.

 

Σεπτέμβριος 2017 – Μάιος 2018

Κόστος συμμετοχής: 6 €

 

Μάιος 21 @ 10:00
10:00