Ταξίδι με τους Φίλους του ΙΘ στη μαγευτική Βιέννη!
Σεπτέμβριος 26, 2017
Συναυλία: «Μαρία Κάλλας: Μέσα από τα μάτια της αδερφής της»
Οκτώβριος 2, 2017

Ξενάγηση στην έκθεση «Ομάδα Τέχνη-100 χρόνια. Οι πρώτοι Έλληνες Μοντερνιστές και ο Ελευθέριος Βενιζέλος».

H Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ξεναγεί τους Φίλους του Ιδρύματος Θεοχαράκη στην έκθεση «Ομάδα Τέχνη-100 χρόνια. Οι πρώτοι Έλληνες Μοντερνιστές και ο Ελευθέριος Βενιζέλος».
 
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18:00.
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22.
Είσοδος: 8 ευρώ
Πληροφορίες-Κρατήσεις: eefthimiadou@thf.gr, 2103611206 (εσωτ. 1063)
Θέσεις περιορισμένες.
 
Ένα απόσπασμα από την σχετική περιγραφή της έκθεσης:
 
«Τι μπορεί να σημαίνει για έναν ανυποψίαστο θεατή το σαλόνι με τα παράταιρα έπιπλα, τα ανατολίτικα χαλιά, τις ανθοστήλες με τις προτομές και τους πίνακες που συνωστίζονται στους τοίχους; Είναι μήπως το σπίτι ενός συλλέκτη; Η φωτογραφία που μας δημιουργεί αυτή την απορία (συνημμένη) θα γιορτάσει τα 100 της χρόνια τα Χριστούγεννα του 2017. Όλα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή. Και οι δυο ξύλινες παλιές πολυθρόνες δεν βρίσκονταν τυχαία εκεί. Προορίζονταν, εικάζω, για τα δυο υψηλά πρόσωπα που αναμένονταν να επισκεφτούν τον χώρο σε λίγο. Οι «εικόνες» τους είχαν προηγηθεί: αναφέρομαι στις προτομές του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου του Γρηγορίου Ζευγώλη, καθώς και του βασιλέα Αλεξάνδρου, που διακρίνεται στο βάθος, αλλά και της μέλλουσας συζύγου του Ασπασίας Μάνου, αριστερά στη φωτογραφία, έργα του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Και οι δυο,πρωθυπουργός και βασιλέας είχαν αναλάβει πρόσφατα τα καθήκοντά τους, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου και την αντικατάστασή του από τον δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο. Η κοινή παρουσία τους σ’ αυτό τον χώρο έστελνε πολλαπλά μηνύματα, πολιτικά και πολιτιστικά.
 
Ποια ήταν όμως η αίθουσα αυτή και με ποια ευκαιρία δέχτηκε την επίσκεψη τόσο υψηλών προσώπων, και μάλιστα την παραμονή των Χριστουγέννων του 1917; Η αίθουσα ανήκε στην εφημερίδα Ελεύθερος τύπος, όργανο του κόμματος των Φιλελευθέρων, με διευθυντή τον φωτισμένο δημοσιογράφο Ανδρέα Καβαφάκη, ο οποίος ήταν όχι μόνο ο οικοδεσπότης αλλά και ο χορηγός της έκθεσης. Γιατί πράγματι τα γραφεία της εφημερίδας φιλοξενούσαν την πρώτη εμφάνιση της περιώνυμης «Ομάδας τέχνη», που συγκέντρωνε στους κόλπους της τους έλληνες μοντερνιστές των αρχών του 20ού αιώνα».

Οκτώβριος 11 @ 18:00
18:00