«Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου». Μία σπουδή στη διαχρονική τραγωδία του πολέμου – Για παιδιά 12 και άνω
Δεκέμβριος 14, 2017
Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία V – Light Music
Δεκέμβριος 28, 2017

«Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου». Μία σπουδή στη διαχρονική τραγωδία του πολέμου – Για παιδιά 12 και άνω

Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Θουκυδίδη, με την οποία επιχειρείται η ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής ουσίας της «Τραγωδίας του Πολέμου».

Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά», το πρώτο μέρος της θεατρικής τετραλογίας «Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου» παρουσιάζει σε δραματοποιημένη μορφή επεισόδια από την πρώτη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Κύριος στόχος του έργου είναι η υλοποίηση της βιωματικής πρόσληψης του «πολεμικού γεγονότος». Με τη δραματοποίηση του ιστορικού λόγου, με την άρση του από το επίπεδο της «διήγησης» στο ύψος της «μίμησης», συντελείται η αμεσότερη, δραστικότερη και ψυχαγωγικότερη επικοινωνία του βιώματος.

Η παράσταση έχει παρουσιαστεί, με μεγάλη επιτυχία, σε σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία και φεστιβάλ. Αποτελεί για το νεανικό κοινό, κυρίως το μαθητικό του Γυμνασίου και του Λυκείου, ένα εξαιρετικά ωφέλιμο μάθημα. Ο παιδευτικός της χαρακτήρας αποτυπώνεται και στον προσανατολισμό της να διαφωτίσει τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς που παράγουν το πολεμικό φαινόμενο.

Ο «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος» επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία. Και, όπως μαρτυρεί η πείρα, όπου η γνώση και η ψυχαγωγία συναντιούνται το παιδευτικό αποτέλεσμα είναι πιο συναρπαστικό, πιο βαθύ και πιο αξιομνημόνευτο.

 

Διάρκεια: 60 λεπτά.

Με στόχο τη μέγιστη γνωστική αποκόμιση από την παράσταση, διατίθεται δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη «Πόλεμος Βίας Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά», καθώς και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.  Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να επικοινωνήσουν μέσω email στο education@thf.gr για την αποστολή του υλικού.

Μία συνεργασία της θεατρικής ομάδας Dramaticus και του Μορφωτικού & Ερευνητικού Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με την Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία και την Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας «Δίπυλον».

 

Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Λιγνάδης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Γουργουλιός

Κίνηση: Αουλόνα Λούπα

Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ

Κινητοί Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βασίλης Αθανασόπουλος, Στέλιος Αναστασιάδης, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, Αουλόνα Λούπα, Ρίνος Τζανής.

 

Σεπτέμβριος 2017 – Μάιος 2018

Κόστος συμμετοχής: 6 €

Μάιος 24 @ 10:00
10:00