Έλενα Ματθαιοπούλου | Έλληνες θεοί, μύθοι και ήρωες στην όπερα.
Σεπτέμβριος 20, 2018
Πολιτιστικό ταξίδι Dubai-Abu Dhabi | 15-19 Νοεμβρίου
Σεπτέμβριος 25, 2018

Θανάσης Δρίτσας | Κοινωνία και υγεία.

Η παγκοσμιοποιημένη και απρόσωπη αντίληψη γύρω από την υγεία και την αντιμετώπιση του πάσχοντα έχει οδηγήσει την ιδιότητα του γιατρού ως λειτουργού σε κρίση ταυτότητας.

Η παγκοσμιοποιημένη και απρόσωπη αντίληψη γύρω από την υγεία και την αντιμετώπιση του πάσχοντα έχει οδηγήσει την ιδιότητα του γιατρού ως λειτουργού σε κρίση ταυτότητας. Η έμφαση αποκλειστικά στα ζητήματα κόστους της υγείας έχει οδηγήσει στον απόλυτο έλεγχο των λειτουργών υγείας και σε προοδευτική κατάργηση της ελεύθερης βούλησης του γιατρού μέσα από αυστηρές κατευθυντήριες οδηγίες. Στόχος των διάλεξεων αυτών είναι να διερευνήσουν το ρόλο του θεράποντα γιατρού στις σύγχρονες κοινωνίες, να παρουσιάσουν τα σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας γιατρών και ασθενών σήμερα, να διερευνήσουν τη ζωτική σχέση κόστους περίθαλψης και αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Τέλος ο κύριος στόχος του κύκλου των διαλέξεων αυτών είναι να διερευνήσουν την κορυφούμενη ανησυχία της κοινωνίας γύρω από το βασικό ερώτημα: Εξακολουθεί να παραμένει ο «Άνθρωπος» στο επίκεντρο κάθε νέας πολιτικής υγείας;

18/3/2019 Γιατρός και Κοινωνία: Από τον μάγο θεραπευτή στην εποχή της τεκμηριωμένης ιατρικής (evidencebased medicine).

1/4/2019 Προβλήματα στην επικοινωνία γιατρών και ασθενών.

8/4/2019 Η υγεία μέσα από το πρίσμα της οικονομίας: η σχέση κόστους-ωφέλους στην σύγχρονη περίθαλψη.

15/4/2019 Το αίτημα ανθρωπολογίας και οι πολιτικές υγείας: Παραμένει η αντίληψη για την υγεία ανθρωποκεντρική σήμερα;

 

18 Μαρτίου 2019

1,8,15 Απριλίου 2019

Δευτέρα, 18.00-20.00


Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Θανάσης Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, συνθέτης και συγγραφέας

Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία  στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη. Εχει ιδρύσει και διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αποτελεί ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική  και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Αποτελεί επίτιμο μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ).

Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001). Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης GelabertAzzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthurs Feet σε μία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. Το 2008 προσκλήθηκε τιμητικά από τον Prof. Ronald Haas, πρύτανη του Mozarteum University of Austria, να δώσει κεντρική διάλεξη στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τις κλινικές εφαρμογές της μουσικής (Mozart & Science, Vienna 2008). Το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής στην ιατρική με το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma.

Εχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: Εικόνες-String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (PROTASIS MUSIC 2004), Δύο Μουσικά Παραμύθια (LYRA 2005), Μορφέας-Θεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους  για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (INFO HEALTH 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απ’ όλο τον κόσμο (εκδ. Ελευθεροτυπία /Ε-Ιατρικά 2004), CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και eύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (PROTASIS MUSIC 2008), Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (PROTASIS MUSIC 2015). Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (ΙΝFO HEALTH 2003), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008),  Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009) και Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010), Δύο Ποιητικοί Μονόλογοι (Μπαρτζουλιάνος  2017) και Το διακόνημα και το χειροτέχνημα (Παπαζήσης 2017). Ακόμη με Χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης είχε την εκδοτική επιμέλεια των βιβλίων Μουσικοκινητικά Δρώμενα ως Θεραπευτική Αγωγή (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2003) και η Τέχνη ως Μέσον Θεραπευτικής Αγωγής (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2004). Εργάζεται στο Ωνάσειο ΚΚ ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.