Το Μυρολόγι της Φώκιας και άλλα του Έαρος Άσματα | Για ενήλικο κοινό και εφήβους από 15 ετών
Απρίλιος 9, 2019
Ταξίδι Φίλων Ι.Θ. – Μετέωρα, Τρίκαλα, Λίμνη Πλαστήρα, 17-20 Μαΐου 2019
Απρίλιος 10, 2019

Η άβυσσος | Marta Silvia Dios Sanz

«Έργο ζωής» για την συγγραφέα είναι το βιβλίο αυτό, ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα που το δούλευε από είκοσι χρονών και το ολοκλήρωσε  σαράντα χρόνια αργότερα. Ο Ζήνων, ο πρωταγωνιστής, νόθο παιδί φλωρεντινής καταγωγής εγκαταλείπει από τα είκοσι χρόνια του την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μπρυζ, και περιπλανιέται  στην Ευρώπη αναζητώντας τη φιλοσοφική και επιστημονική  αλήθεια.
Στο συνεχές ταξίδι του μέχρι τον θάνατο, στα σαράντα χρόνια που έζησε μετά την πρώτη αυτή φυγή, δοκιμάζει κάθε λογής δυνατή εμπειρία στα διάφορα μέρη που επισκέπτεται, γίνεται ανατόμος, αλχημιστής, γιατρός, φιλόσοφος . Ενδεικτικά διαβάζουμε στο βιβλίο: «(…) Είκοσι χρονών είχε πιστέψει πως ήταν ελεύθερος από τις ρουτίνες και τις προκαταλήψεις που παραλύουν τις πράξεις μας και βάζουν παρωπίδες στο νου, αλλά στη συνέχεια είχε περάσει τη ζωή του προσπαθώντας να αποκτήσει πεντάρα πεντάρα αυτή την ελευθερία που στην αρχή είχε πιστέψει ότι την όριζε ολόκληρη. Δεν είμαστε ελεύθεροι όσο επιθυμούμε, όσο θέλουμε, όσο φοβόμαστε, ίσως όσο ζούμε.»

Η μετάβαση από τον Μεσαίωνα στην Αναγέννηση παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο του Ζήνωνα, ενός χαρακτήρα που διασχίζει την Ευρώπη για να βρει τον εαυτό του, μετατρέποντας έτσι την περιπλάνηση σε εσωτερική αναζήτηση. Το ταξίδι γίνεται μυσταγωγία, η ζωή μια περιπέτεια, ο θάνατος συνειδητή επιλογή.

 

20, 30 Μαΐου 2019

3, 10 Ιουνίου 2019

 

Ώρα: 18.00-20.00

Κύκλος 4 διαλέξεων: 30€, 15€ / Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€