Κατηγορίες

Search

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη
  -  Νέα   -  ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΠΟΙΗΣΗΣ στο Café Merlin

Πιστεύοντας στην ρήση του  Edgar Morin, ότι «σε μια υπερπεζολογική εποχή χρειάζεται υπερποίηση»,επιδιώξαμε  να δώσουμε ένα ελεύθερο βήμα συνάντησης κοινού και ποιητών, στο καφέ του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Σύγχρονοι ποιητές που έχουν διαμορφώσει το ποιητικό προφίλ τους, αλλά που πάντα αναζητούν μέσα από τον αγώνα της γλώσσας την ειλικρινή έκφραση των ιδεών, των προβληματισμών, των αισθημάτων τους, διαβάζουν ποιήματα από όλη την ποιητική τους παραγωγή και απαντούν στις ερωτήσεις που τους θέτει το κοινό.

Η άλλη σκέψη, ή διαφορετική οπτική στην οποία μπορεί να μας οδηγήσει ο ποιητικός λόγος ,η ιδιαίτερη ευαισθησία ,η αιφνίδια εικόνα ,ένα σύμβολο ή ένας υπαινιγμός δημιουργούν μία διαφορετική συνθήκη ,μιαν άλλη δυνατότητα στοχασμού στον ακροατή,-σ’ αυτόν που ανεβαίνει την Βασιλίσσης Σοφίας και ανοίγοντας την  πόρτα του Ιδρύματος έρχεται, για μια στιγμή έστω, αντιμέτωπος με τον αληθινό του  εαυτό μέσα από έναν στίχο που ακούει!

Στην ροή της καθημερινότητας ,στην συσσώρευση άγχους και υποχρεώσεων, που μας αποσπούν από μια πνευματική αναζήτηση, η ποίηση έρχεται να εκφράσει μιαν αιχμή, ένα κομβικό σημείο συνάντησης του σήμερα με τον απέραντο χρόνο , της ιστορίας με το άτομο, των  απαρχών της ζωής με την πολιτισμική εξέλιξη, των μυστικών της φύσης με τις διαμορφωμένες αξίες , των αισθημάτων και των επιδιώξεων όπως προβάλλονται πάνω στην ψυχή ,όπως τα «κρύβει» ή τα φανερώνει ,όπως τα μεταπλάθει ένας στίχος.

Σε μιαν εποχή που δεν ευνοείται  η πνευματική τέχνη ,σε μιαν εποχή αλλοίωσης των αξιών και διαφορετικών προτεραιοτήτων,  είναι χρήσιμο μέσα από τις σελίδες, αλλά και μέσα από την ζωντανή συνάντηση, ποιητές και κοινό  να αναζητούμε τον τρόπο εκείνο που θα μας οδηγήσει σε μιαν ειλικρινή πνευματική κατάθεση, αλλά και σε μιαν απροσποίητη επικοινωνία. Προς όφελος της ποίησης ; Όχι, προς όφελος όλων ημών!

 

Ιουλίτα Ηλιοπούλου

 

Στις επόμενες Δευτέρες του Ιδρύματος Θεοχαράκη παρουσιάζουν ποίησή τους οι ποιητές:

4/11/2019 – Κ ώ σ τ α ς  Κ α ν α β ο ύ ρ η ς

2/12/2019 – αφιέρωμα στον Χ ρ ι σ τ ό φ ο ρ ο  Λ ι ο ν τ ά κ η

13/1/2020 – Γ ι ώ ρ γ ο ς  Ψ ά λ τ η ς

3/2/2020   – Ι ο υ λ ί τ α  Η λ ι ο π ο ύ λ ο υ

9/3/2020   – Θ α ν ά σ η ς  Χ α τ ζ ό π ο υ λ ο ς

13/4/2020 – Γ ι ά ν ν η ς  Μ ε τ α ξ ά ς

4/5/2020   – Ά ν ν α  Γ ρ ί β α

1/6/2020   – Ε λ σ α  Κ ο ρ ν έ τ η

Leave a Comment