Ξεναγήσεις στην έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη
Νοέμβριος 14, 2018
ΚΥΚΛΟΣ Ρ. ΒΑΓΚΝΕΡ | Βάγκνερ και Νίτσε
Νοέμβριος 23, 2018

ΚΥΚΛΟΣ ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | Salon français (Poulenc, Ravel, Dutilleux, Debussy, Taffanel)

Με αφορμή την επέτειο των εκατό ετών από τον θάνατο του Claude Debussy, δύο νέοι Έλληνες μουσικοί με σημαντικές διακρίσεις και συνεργασίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η φλαουτίστα Θεοδώρα Ιορδανίδου και ο πιανίστας Σωτήρης Λουίζος, παρουσιάζουν ένα ρεσιτάλ με έργα μουσικής δωματίου αμιγώς γαλλικής μουσικής. Η διαδρομή ξεκινά με τη νεοκλασική Σονάτα για φλάουτο και πιάνο του Francis Poulenc, περνάει στην Pantomime από το μπαλέτο του Maurice Ravel Daphnis et Chloe και ακολούθως στην πολυδιάστατη Σονατίνα για φλάουτο και πιάνο του Henri Dutilleux. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανοίγει με το αριστουργηματικό δείγμα του fin-de-siècle, Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός Φαύνου, του Claude Debussy, συνεχίζει με την πολύ ιδιαίτερη ως προς το συνθετικό της ύφος Σονατίνα του Darius Milhaud και κορυφώνεται με τη δεξιοτεχνική Φαντασία στον Ελεύθερο Σκοπευτή του βιρτουόζου Γάλλου φλαουτίστα και καθηγητή του παρισινού Concervatoire, Paul Taffanel.

 

Θεοδώρα Ιορδανίδου φλάουτο

Σωτήρης Λουίζος πιάνο

 

Θεοδώρα Ιορδανίδου

Γεννημένη στην Έδεσσα το 1988, η Θεοδώρα Ιορδανίδου είναι μία από τις πλέον δραστήριες και διακεκριμένες Ελληνίδες φλαουτίστες της νέας γενιάς. Αριστούχος απόφοιτη του Ωδείου Δήμου Έδεσσας και του Conservatoire de Musique la Ville de Luxembourg συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστημίου Μουσικής της Νυρεμβέργης (Hochschule für Musik Nürnberg) από όπου απέκτησε Diplom στις σπουδές μουσικού ορχήστρας το 2013 και Master of Music το 2015. Από το 2014 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή και από το 2016 είναι Α’ κορυφαία φλαουτίστα της Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και μουσικός ορχήστρας, πραγματοποιεί τακτικά συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Νυρεμβέργη, Μόναχο, Schloss Rheinsberg, Αμβέρσα, Λουξεμβούργο, Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ, Κωνσταντινούπολη, Ζυρίχη). Ως έκτακτο μέλος έχει συμμετέχει σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και Αθηνών, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και σε παραγωγές της Κρατικής Όπερας της Νυρεμβέργης. Για την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 αποτέλεσε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Νυρεμβέργης, ενώ κατά τα πρώτα φοιτητικά της χρόνια συμμετείχε στην Ορχήστρα Νέων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη. Ως σολίστ συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Bad Reichenhall στο Κοντσέρτο για φλάουτο του Jacques Ibert, με το Ensemble Resonanz στις «Ημέρες σύγχρονης μουσικής 2014» της Νυρεμβέργης παρουσιάζοντας σε πρώτη εκτέλεση το έργο Lieder ohne Worter του Μarko Zdralek για σόλο μπάσο φλάουτο και ορχήστρα, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως φιναλίστ του Διαγωνισμού «Νέοι Καλλιτέχνες 2016» στο Κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα του C.P.E. Bach, καθώς επίσης με τις ορχήστρες νέων Camerata Junior, Pro Musica και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο έργα: La Notte του Antonio Vivaldi, Σουίτα σε σι ελλάσονα του J.S. Bach και Κοντσέρτο σε Σολ μείζονα του W.A. Mozart, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο των παραπάνω συναυλιών συνεργάστηκε με τους μαέστρους: Λ. Καρυτινό, J.-G. Rumstadt, Β. Συμεωνίδη, Δ. Σέμση, M. Nawri, Σ. Σούλη, Δ. Φωτιάδη και Π. Σεργίου.
Φοίτησε στις τάξεις των: A.- C. Heinzmann, H. Wiese, D. Koch, V. Becker, C. Jans, Π. Κελέκη, Γ. Γκουράνη, ενώ τη μουσική της παιδεία συμπληρώνουν τακτικές παρακολουθήσεις σεμιναρίων φλάουτου και μουσικής δωματίου με τους καθηγητές: K.-H. Schütz, D. Formisano, Μ. Ziegler, P.-L. Graf, A. Lieberknecht, B. Kujiken, Γ. Χατζηνίκο, Π. Δράκο, L. Ruoho, D. Oberlinger, I. Matuz.
Από τα μαθητικά της χρόνια λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς μουσικής έχοντας αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία, όπως: Πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς «Flutemeetings 2005», Urs Rütimann 2013, Ομίλου για την Unesco 2016, δεύτερα βραβεία στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φλάουτου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και σε διαγωνισμό της Hochschule für Musik Nürnberg 2013. Οι σπουδές υποστηρίχθηκαν από υποτροφίες και βραβεία της πόλης του Λουξεμβούργου, της DAAD, του κληροδοτήματος Αλεξάνδρα Τριάντη του Συλλόγoυ Οι Φίλοι της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Ιδρύματος Ωνάση. Παράλληλα με τη δράση της ως φλαουτίστα, από τον Σεπτέμβριο 2016 είναι υποψήφια διδάκτωρ ιστορικής μουσικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Σωτήρης Λουίζος

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1982. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στο Ωδείο Κέρκυρας, ενώ παράλληλα μελέτησε Ανώτερα Θεωρητικά με τον κ. Α. Καζιάνη. Στη συνέχεια φοίτησε στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος (Conservatoire Θεσσαλονίκης) στην τάξη της Milena Mollova (καθηγήτριας της «Μουσικής Ακαδημίας» της Σόφιας και μαθήτριας του μεγάλου πιανίστα Emil Gilels), αποκτώντας Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Το Σεπτέμβριο του 2000 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (τάξη Μαρίας Κωλέττη και Έλενας Μουζάλα). Το 1998 και το 2000 απέσπασε σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Πιάνου στην Αθήνα, 3ο Βραβείο – Χάλκινο Μετάλλιο και 2ο Βραβείο – Αργυρό Μετάλλιο και Τιμητικό Δίπλωμα αντίστοιχα. Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες-ατομικές και μουσικής δωματίου- και ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα) και το εξωτερικό (Λονδίνο, Σόφια, Βιέννη). Το καλοκαίρι του 2006 ήταν προσκεκλημένος του «15ου Φεστιβάλ Ναυπλίου», όπου έδωσε ρεσιτάλ στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας πιανίστας, Τζίνας Μπαχάουερ. Πρόσφατα, για τον εορτασμό των 150 χρόνων από το θάνατο του Robert Schumann, έδωσε ρεσιτάλ στο Chapel του «Old Royal Naval College» του Λονδίνου, αποκλειστικά με έργα του Γερμανού συνθέτη, ενώ το Μάιο του 2007 θα εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα της Εξτρεμαδούρα στην Ισπανία, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο KV 467, No. 21, του W. A. Mozart. Έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος σε σεμινάρια πιάνου με τους: Γιώργο Λαζαρίδη, Δόμνα Ευνουχίδου, Daniel Petralia, Giovanni Cultere, Yonty Solomon, Daniel Kopylov, Erica Rademacher, Maxim Moguilevsky, Joaquin Sorianno, Bernard D’ Ascoli, William Aide, Martino Tirimo, Paul Badura-Skoda. Το καλοκαίρι του 2003, με υποτροφία του Ιονίου Πανεπιστημίου, συμμετείχε σε σεμινάριο πιάνου του Γάλλου πιανίστα Jean-François Heisser, ενώ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους έλαβε μέρος στα διεθνή σεμινάρια της «Ακαδημίας της Βιέννης» με καθηγητή τον Andrzej Jasinski. Το Μάιο του 2004, σε Διαγωνισμό Πιάνου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, απέσπασε το Βραβείο «Τζίνα Μπαχάουερ» και υποτροφία του Σωματείου «Κόσμος εν Αρμονία» που εδρεύει στη Μαδρίτη, για να συνεχίσει τις σπουδές του στο «Trinity College of Music» του Λονδίνου και να ολοκληρώσει το Μεταπτυχιακό Κύκλο Σπουδών με καθηγητή το Yonty Solomon.

 

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Ώρα: 20.30

 

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2103611206