Τάκης Θεοδωρόπουλος | Η επικαιρότητα της τραγικής σκέψης.
Οκτώβριος 15, 2018
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ | Στη Λάρ’σα βγαιν’ ο Αυγερινός, στ’ν Ανακασά η Πούλια
Οκτώβριος 19, 2018

ΚΥΚΛΟΣ ΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ | Romantische Strasse

Μελωδική Περιπλάνηση στην Ρομαντική Εποχή με την ερμηνεία έργων από τους Dvŏrak, Schubert, Grieg, Brahms, Rheinberger και Stanford από την Ορχήστρα Δωματίου Αrpeggi.

 

Α΄ΜΕΡΟΣ

Εdvard Grieg                       Aus Holber΄s Zeit op. 40
1. Praelude

Franz Schubert                   Oktett in F major D.803
Andante – allegro

Joseph  G. Rheinberger    Nonet in E F flat major op.139
IV. Finale – Allegro

Charles V. Stanford           Serenade – Nonet op.95
IV. Allegro comodo

Antonin Dvorak                  Serenata op.22 No2
Tempo di vals

 

B΄ ΜΕΡΟΣ

Antonin Dvorak                 Bagatelles No 1-2-&3

Johannes  Brahms            Allegro molto
Adagio non troppo
Scherzo
Rondo

 

Flutes: Νικόλαος Χαλκιάς
Oboe: Δημήτρης Σιδερής
Clarinett: Φραγκίσκος Μακρής
Horhe: Σπυρίδων Πουλημένος
Bassoon: Ανδρέας Σπυρόπουλος
Violins: I. Σπυρίδων Τραυλός
II. Βαγγέλης Λούτας
Viola: Ιζαμπέλα Χατζηιωάννου
Violoncello: Γιάνος Γιοβάνος
Double bass: Δημήτρης Ασλανίδης
Διεύθυνση: Απόστολος Χατωνίδης

 

Βιογραφικό Διευθυντού Ορχήστρας

Αποφοίτησε, αριστεύοντας παμψηφεί από το Ωδείο Αθηνών, το Εθνικό Ωδείο, παίρνοντας δίπλωμα κλαρινέτου και πτυχίο ενοργάνωσης πνευστών οργάνων.  ΄Εκανε ανώτερες σπουδές στο πιάνο, κλαρινέτο  μπάσσο, σαξόφωνο, φλάουτο και κρουστά, αριστεύοντας, επίσης. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία F. LISZT της Ουγγαρίας, υπό τη διδασκαλία του καθηγητή και σολίστ Janos Maczak  και αποκόμισε  τιμητικούς τίτλους.  Στη συνέχεια έγινε δεκτός στην Mattheiser Akademie Bad Sobernheim στη Γερμανία, όπου συνεργάστηκε με τον σολίστ κλαρινέτου της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μονάχου Ralph Manno,  σε θέματα Μουσικής Δωματίου και σε ειδικευμένο ρεπερτόριο για το στυλ και το ύφος του W. A. Mozart.  Παρακολούθησε σεμινάρια του Μουσικού Ινστιτούτου Κodaly καθώς και κύκλο μαθημάτων της Dr. Klara Kokas, Υπουργού Πολιτισμού της Ουγγαρίας.  Επίσης έκανε Διεύθυνση Χορωδίας με τον Peter Erdel και Διεύθυνση Ορχήστρας με τον Weninger Richard.  Καθοριστική υπήρξε και η συνεργασία του με τον σολίστ του κλαρινέτου Aurelian Oktav Popa. Υπήρξε  μέλος του Οργανισμού Υποτροφιών Γραμμάτων και Τεχνών. ΄Ιδρυσε το Αθηναϊκό Κουαρτέτο Κλαρινέτων.  Οργάνωσε και δίδαξε διάφορα μουσικά σύνολα και ορχήστρες, δίδοντας πάντοτε ιδιαίτερη έμφαση στην πιστή ερμηνεία των έργων κλασσικών και σύγχρονων συνθετών, το ύφος, το στυλ και τους χρωματικούς ιδιωματισμούς αυτών. Εχει εμφανισθεί ως σολίστ σε κονσέρτα και ρεσιτάλ σε διάφορες μουσικές αίθουσες της Αθήνας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στα πλαίσια διαφόρων φεστιβάλ αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και στην  Αυστραλία, σε συνεργασία με ξένους και έλληνες σολίστ της κλασσικής μουσικής και της όπερας.  Επίσης έχει διευθύνει Ορχήστρες Δωματίου στην Αγγλία, Δανία και στον ελλαδικό χώρο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο και σε πολλά ελληνικά φεστιβάλ (Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Σπάρτης, Σάμου κ.α.). ΄Εχει κάνει πολλές πανελλήνιες και παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων διαφόρων ελλήνων και ξένων συνθετών. Συνέπραξε στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Α. Μοzart και για τα 35 χρόνια από το θάνατο του Μ.Καλομοίρη. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ορχήστρας ποικίλης μουσικής της ΕΡΤ.  ΄Εχει παίξει σε ηχογραφήσεις έργων διαφόρων ελλήνων συνθετών (Χατζηδάκι, κ.α.). Είναι Iδρυτικό μέλος μόνιμου σχήματος Μουσικής Δωματίου, που φέρει το όνομα «non legato» και του “Trio da capo”,  με τη σύμπραξη διακεκριμένων ελλήνων και ξένων σολίστ στο χώρο της κλασσικής μουσικής. Επίσης είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας Δωματίου “Arpeggi”. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ως εκπαιδευτικού, τυγχάνει καθηγητής πνευστών οργάνων και Μουσικής Δωματίου στο Εθνικό Ωδείο -Ελληνικό Ωδείο και Ωδείο Σκαλκώτα(κεντρικά και παραρτήματα αυτών), καθιερώνοντας για πρώτη φορά –για τα μουσικά εκπαιδευτικά δεδομένα της Ελλάδας- το μάθημα Μουσικής Δωματίου ως Μεταπτυχιακό Τμήμα των ως άνω ωδείων.

Ορχήστρα Arpeggi

Ιδρύθηκε το Μάΐο του 2006 και αποτελείται  από έντεκα άτομα. Τα μουσικά όργανα που την απαρτίζουν είναι: φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, δύο βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο, κόντρα μπάσο και πιάνο και ερμηνεύει έργα ρεπερτορίου ορχήστρας δωματίου με κλασσικό και σύγχρονο προσανατολισμό.  Ο συνδυασμός των κλασικών και σύγχρονων συνθετών, αποτελεί μία πρόκληση για την ορχήστρα, στην προσπάθειά της να φωτίσει με ιδανικό τρόπο τα σταυροδρόμια της μελωδικότητας και του ρυθμού μιας αρμονικής μουσικής γλώσσας.  Η προβολή των έργων καταξιωμένων και προικισμένων ξένων και ελλήνων συνθετών αποτελεί έναν από τους στόχους της ορχήστρας. Η σύμπραξη της ορχήστρας με «φωνή και χορωδία» δίδει τη δυνατότητα σ΄αυτήν μιας ευρείας συνεργασίας με σημαντικούς λυρικούς καλλιτέχνες και σολίστ, ερμηνεύοντας ένα μεγάλο και πρωτοποριακό ρεπερτόριο ξένων και ελλήνων συνθετών. Η ορχήστρα στο ενεργητικό της έχει πολλές εμφανίσεις σε μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. ΄Εχει συμμετάσχει σε μουσικές εκδηλώσεις του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου και πολλών Δήμων της Χώρας στα πλαίσια καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων τους.  Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο σολίστ του κλαρινέτου και μαέστρος Απόστολος Χατωνίδης.

 

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ώρα: 20.30

 

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2103611206