Συμμετοχική Όπερα: Οι Μεγάλες Άριες της Όπερας | Για γονείς και παιδιά 8-15 ετών
Οκτώβριος 12, 2018
ΚΥΚΛΟΣ ΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ | Romantische Strasse
Οκτώβριος 17, 2018

Τάκης Θεοδωρόπουλος | Η επικαιρότητα της τραγικής σκέψης.

Η λέξη «τραγωδία» και το επίθετο «τραγικός» είναι κοινοί τόποι της καθημερινής μας γλώσσας. Ακόμη κι ένα αυτοκινητικό δυστύχημα καταγράφεται ως «τραγωδία» από τον δημοσιογραφικό λυρισμό, οι δε συγγενείς των θυμάτων ως «τραγικές φιγούρες». Είναι όμως μια λέξη που επέζησε ατόφια στη γλώσσα μας από την στιγμή που γεννήθηκε ως σήμερα και έχει περάσει αμετάφραστη σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Η λέξη τραγωδία, άμα τη εκφορά της, αντηχεί Ελλάδα.

Τι είναι όμως η τραγωδία; Είναι το σύνολο των αριστουργημάτων των τριών μεγάλων τραγικών που γέννησε ο πέμπτος αιώνας π. Χ. στην Αθήνα και διέσχισαν με την ακτινοβολία τους τους αιώνες, επέζησαν ακόμη και στο χριστιανικό περιβάλλον και εξακολουθούν να μας αγγίζουν, όπως η Αντιγόνη; Σίγουρα ναι. Είναι ο Σαίξπηρ, ο Κορνήλιος και ο Ρακίνας; Σίγουρα ναι.

Όμως η τραγωδία δεν είναι μόνον αυτό. Είναι ένας τρόπος σκέψης που σημάδεψε καταλυτικά την φιλοσοφία, από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ως τον Κίρκεγκωρ και τον Νίτσε και υπερβαίνει τις λογοτεχνικές μορφές που τον καλλιέργησαν. Μια ματιά στην ανθρώπινη κατάσταση που χαράζει τα σύνορα του δυτικού πολιτισμού, όπως περιγράφει ο Μπόρχες στο Άλεφ του.

Ποια είναι η επικαιρότητα της τραγικής σκέψης; Γιατί μας αφορά σήμερα, εμάς τους πολίτες της παγκοσμιοποίησης, μια σκέψη που γεννήθηκε στο περιβάλλον της Αθήνας του πέμπτου αιώνα, και υπήρξε, μαζί με την δημοκρατία, ένα βασικό συστατικό του πειράματος της ανθρώπινης κατάστασης;

Σήμερα, μετά την κατάρρευση των ιδεολογιών, η τραγωδία δεν είναι αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας μόνον. Όπως έλεγε η Γιουρσενάρ για την κλασική παιδεία, μπορεί να αποτελέσει ξανά κομβικό σημείο της συλλογικής μας ευαισθησίας.

Αυτός θα είναι ο κεντρικός άξονας των ομιλιών του συγγραφέα και αρθρογράφου της εφημερίδας «Καθημερινή» στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

 

16,30 Οκτωβρίου 2018 > Η διάλεξη στις 23 Οκτωβρίου 2018 αναβάλλεται λόγω ασθένειας. Νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

6,13,20,27 Νοεμβρίου 2018

Τρίτη, 19.00-21.00

 

Κύκλος 7 διαλέξεων: 75€, 50€ / Μεμονωμένη διάλεξη: 12€, 7€