Γιάννης Μετζικώφ | Η σκηνογραφία και η ενδυματολογία στο θέατρο, στην όπερα, στο χορό και κατά προέκταση στην ιδία τη ζωή.
Οκτώβριος 8, 2018
ΚΥΚΛΟΣ ΓΑΛΛΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | Καμπαρέ ο Μαύρος Γάτος-Ταξίδι στην Belle Époque.
Οκτώβριος 11, 2018

Ιωάννης Η. Βλάχος | Πώς θα σωθούμε από την αρθρίτιδα. Σύγχρονες εξελίξεις.

10 Οκτωβρίου 2018: PRP – Βλαστοκύτταρα

Η οστεοαρθρίτιδα, οφειλομένη στην εκφύλιση – τραυματισμό του αρθρικού χόνδρου, συνήθως από διαταραχή του άξονα των κάτω άκρων (ραιβά – βλαισά) μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν στα προχωρημένα στάδια της νόσου με αντικατάσταση των αρθρώσεων (αρθροπλαστική).

Η δυναμική των μεσεγχυματικών κυττάρων (MCSs) να μετατρέπονται σε διαφορετικούς ιστούς (οστικά κύτταρα – χονδροκύτταρα) δίδει την δυνατότητα αναστολής της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδος.

Τα βλαστοκύτταρα που προέρχονται από μεσεγχυματικά κύτταρα του λιπώδους ιστού, μπορούν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο, μετά από λιποαναρρόφηση, μεγάλες αποικίες (20-30 εκ. κύτταρα), που εγχυόμενα μέσα στο πάσχον γόνατο ή ισχίο, μπορούν να αναστείλουν την διαδικασία της εκφύλισης.

Την διαδικασία αυτή των βλαστοκυττάρων (ΑDSCs) φαίνεται ότι ενισχύει η χορήγηση αυξητικών παραγόντων (GF) που ενυπάρχουν στα αιμοπετάλια (PRP).

 

17 Οκτωβρίου 2018: 3D κατασκευές

Η αύξηση του ορίου ζωής με τη συνοδό αύξηση του αριθμού των υπερήλικων ατόμων υποβοηθεί στην δημιουργία αρθρίτιδας των μεγάλων αρθρώσεων και εκφύλισης ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και το ήπαρ.

Η σύγχρονη αύξηση των τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων δημιουργεί επίσης την ανάγκη ανακατασκευής τμημάτων του σώματος ενώ συγχρόνως ο αριθμός από δότες οργάνων δεν επαρκεί.

Η εξελιχθείσα τεχνολογία 3D κατασκευών που αρχικά ξεκίνησε σαν τρόπος διασκέδασης με 2D στα καρτούν και στον κινηματογράφο, έδωσε ώθηση στην δημιουργία μηχανών όχι μόνο μοντελοποίησης αλλά και κατασκευής 3D printing τμημάτων του σκελετού και τελικά και οργάνων από πολυμερή και βιολογικά υλικά, όπως δέρμα, τμήματα του κρανίου, μύτη, αυτί κα.

Αυτή η τεχνολογία 3D συνεχώς εξελίσσεται. Σε συνδυασμό δε με τα βλαστοκύτταρα είναι η επανάσταση του σήμερα και του αύριο.

 

Τετάρτη, 20.30-22.30

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ   ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ Η. ΒΛΑΧΟΣ Δρ

Ορθοπαιδικός – Χειρουργός

Επισκ. Καθ. Παν/μίου Ηρακλείου Κρήτης

Δ/ντής – Συντονιστής Ορθοπαιδικής Κλινικής «ΜΗΤΕΡΑ»

Μετεκπαιδευθείς εις Γερμανία, Αγγλία

Δ/θνές Δίπλ. Ευρ. Αρθροπλαστικής Επιφανείας Ισχίου 2005

1ο Βραβείο Πανελληνίου Ιατρικού Συνεδρίου 2015

Εξειδίκευση: Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης, Ισχίου, Γόνατος

Ανάπτυξη μεθόδου πρόληψης και θεραπείας αρθρίτιδας μέσω βλαστοκυττάρων.