Κωνσταντίνος Λερούνης | Κύκλος Σαιξπηρικών Διαλέξεων
Οκτώβριος 5, 2018
Ιωάννης Η. Βλάχος | Πώς θα σωθούμε από την αρθρίτιδα. Σύγχρονες εξελίξεις.
Οκτώβριος 10, 2018

Γιάννης Μετζικώφ | Η σκηνογραφία και η ενδυματολογία στο θέατρο, στην όπερα, στο χορό και κατά προέκταση στην ιδία τη ζωή.

Στο μάθημα αυτό, με θέμα την παγκόσμια σκηνογραφία και την ενδυματολογία στο θέατρο, στην όπερα, στο χορό και κατά προέκταση στην ιδία τη ζωή και στην βαθιά σχέση του ανθρώπου να οργανώνει τον κόσμο του, να φτιάχνει το σπίτι του και να επιλεγεί τα ενδύματα του, να ζει μέσα στην προσωπική του σκηνογραφία, θα επιχειρήσουμε μια άνευ ορών κατάβαση στην ουσία της ομορφιάς, έτσι όπως αυτή απροσδόκητα μόνο μέσα στην τέχνη αποκαλύπτεται, πολυσήμαντη, βαθιά συναισθηματική και ουσιώδης. Στο θέατρο, η έννοια της ομορφιάς είναι αιρετική, βγαίνει μέσα από τα ίδια τα σημαίνοντα, απασφαλίζοντας τη ροη των συναισθημάτων, δίνοντας ένταση, αλήθεια, δύναμη, μετουσιώνει την εικόνα, μεταμορφώνει την αφήγηση των κειμένων, φτιάχνει μια αληθινή ζώσα κατάσταση. Στην έρευνα μας, θα διανύσουμε, όλα εκείνα τα παράδοξα μονοπάτια που οι καλλιτέχνες, κατασκευαστές των εικαστικών του θεάτρου χρησιμοποιούν, επιλέγοντας και ακλουθώντας ποικίλες διαδικασίες και επινοήσεις μέχρι να εξασφαλίσουν, το κατάλληλο αποτέλεσμα. Έτσι, μέσα από αυτές τις διαδικασίες και τις επινοήσεις θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το πώς λειτούργει η μαγική πράξη στο θέατρο που μεταμορφώνει και καθιστά ευτελή υλικά σε πολύτιμα.

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο ταξίδι, θα μελετήσουμε τις απειράριθμες όψεις της καλλιτεχνικής έκφρασης πάνω στα ανθρωπινά ενδύματα, στολίσματα, σε όλες τις εκδοχές του ωραίου, σε κάθε γωνία της γης, έτσι όπως την αναζήτησε ο άνθρωπος, σε κάθε κοινωνία, σε κάθε εποχή, από το πρώτο άνθρωπο που έκοψε ένα άνθος και στολίστηκε μέχρι τις μέρες που ζούμε τώρα δα.

 

9,16,23,30 Οκτωβρίου 2018

6,13,20,27 Νοεμβρίου 2018

4 Δεκεμβρίου 2018

 

Τρίτη, 17.00-19.00

Κύκλος 9 διαλέξεων: 70€, 30€ / Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€