ΕΡΩΣ- ΗΡΩΣ: Συναυλία – αφιέρωμα στο βερισμό | Mascagni, Puccini, Giordano, Catalani, Cilea.
Μάιος 15, 2018
BAZAAR ΒΙΒΛΙΩΝ στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
Μάιος 21, 2018

George Tsontakis: Αφιέρωμα | Τρεις Ευρωπαϊκές Πρεμιέρες

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κουαρτέτο για πιάνο αρ. 2 (1999)

Trio el Grecο (Γιώργος Κωνσταντίνου – πιάνο, Φαίδων Μηλιάδης – βιολί, Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος – βιολοντσέλο), Ηλίας Σδούκος – βιόλα

Μirror Image (2009)

Μαρία Μοσχίδου – πιάνο, Βασίλης Λύκος – βιολοντσέλο

-ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-

Βράβευση George Tsontakis

Stimulus Package (2009)

Nίκος Λαάρης – πιάνο, Αλέξης Καραϊσκάκης-Ναστός – βιολοντσέλο, Δημήτρης Δεσύλλας – κρουστά

Το Τρίο el Greco σχηματίστηκε στην Αθήνα το 2016 από τους Φαίδωνα Μηλιάδη, Αλέξη Καραϊσκάκη και Θοδωρή Ιωσηφίδη (αντικ. με Γιώργο Κωνσταντίνου) με στόχο την ενίσχυση της σταθερής παρουσίας της μουσικής δωματίου στην Ελλάδα αλλά και την προώθηση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας στο εξωτερικό. Με εμφανίσεις σε αίθουσες συναυλιών όπως το Φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, η αίθουσα “Φίλιππος Νάκας” αλλά και σε εναλλακτικούς χώρους όπως το Θέατρο Πόρτα και το Θέατρο Σφενδόνη, το τρίο el Greco εμφανίστηκε την καλλιτεχνική περίοδο 2016 – 2017 ως ένα από τα πιο ενεργά σχήματα μουσικής δωματίου της χώρας. Ο στόχος για μια ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία οδήγησε το
Τρίο el Greco να ασχοληθεί εις βάθος με το πρώιμο έργο του Μπετόβεν και να ερμηνεύσει στο σύνολό του έργο 1 του συνθέτη. Με αφορμή αυτήν την εμφάνιση γράφτηκε για το σύνολο στο περιοδικό ‘Οδός Πανός’: “Η ερμηνεία τους ξεδίπλωσε τον αρμονικό πλούτο των έργων και ανέδειξε τους μουσικούς διαλόγους με ελεγχόμενη ένταση και διάφανο ήχο. Η ομοιογένεια του ήχου, που δεν είναι δεδομένη στα σύνολα μουσικής δωματίου, αποτελεί για το Τρίο el Greco μία κατάκτηση.” Η αρχή της καλλιτεχνικής περιόδου 2017-2018 αφιερώνεται στην ελληνική περιφέρεια με μία σειρά συναυλιών στην Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κρήτη. Στα άμεσα σχέδια του συνόλου περιλαμβάνεται επίσης η ζωντανή εμφάνιση του σχήματος στο Τρίτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας τον Ιανουάριο του 2018.

 // 

Η Μαρία Μοσχίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο από όπου πήρε το δίπλωμα πιάνου με Άριστα Παμψηφεί, Α’ Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης, με καθηγήτρια τη Νίκη Στήνιου. Συνέχισε τις σπουδές της με τον καθηγητή Uwe Matschke ολοκληρώνοντας παράλληλα τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Conservatoire Européen de Musique de Paris και ακολούθως στο Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο, στην τάξη της Caroline Palmer με υποτροφία του Ιδρύματος Βουδούρη. Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιαίτερα αφοσιωμένη στη Μουσική Δωματίου, συνεργάζεται με σημαντικούς Έλληνες και ξένους μουσικούς. Με την Otilia Alitei (βιολί) και τον Βασίλη Λύκο (τσέλο) ιδρύουν το 2002 το Piano Trio “In Vivo”. Στη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας τους παρουσιάζουν το ευρύτατο ρεπερτόριό τους που εκτείνεται από τον Haydn ως τη σημερινή εποχή ενώ το 2011 κυκλοφορεί το CD τους “Drops of Τime” από την Irida Classical. Η Μαρία Μοσχίδου έχει επανειλημμένως παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση, τόσο ως σολίστ όσο και ως μουσικός δωματίου, έργα Ελλήνων συνθετών ορισμένα από τα οποία είναι αφιερωμένα στην ίδια. Ως μέλος του Piano Trio “In Vivo” έχει ερμηνεύσει ζωντανά για το 3ο Πρόγραμμα, ενώ με τον Βασίλη Λύκο έχουν ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία έργα για τσέλο και πιάνο των Martinu και Prokofiev. Διδάσκει πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Χολαργού.

Ο Βασίλης Λύκος ξκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο στην Κέρκυρα με τον Κοσμά Μπενετάτο και τον Δανό βιολοντσελίστα Shoren L. Hansen, (τάξη C. Bunting, W. Pleeth). Στο Eθνικό Ωδείο Αθηνών σπούδασε με τον βιολοντσελίστα Χ. Σφέτσα. Με υποτροφία των αδελφών Γέμελου-Λαιμού και του «Prize Winning Performers Trust», καθώς και την υποτροφία «Μουσηγέτης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών φοίτησε στο “Guildhall School of Music and Drama”, (G.S.M.D.), του Λονδίνου με τον βιoλοντσελίστα Leonard Stehn, (τάξη Leonard Rose, George Ricci) και μουσική δωματίου με τους  D. Hahn (τάξη Ζ. Francescatti), M. Knight και L. Stehn. ΄Εχει συμμετάσχει σε σεμινάρια των: TACACS quartet (Ουγγαρία), Mistry quartet (Αγγλία), Derek Simpson (Royal Academy of Music), Amaryllis Flemming (Royal College of Music). Υπήρξε μέλος των συνόλων: piano trio «Ροή» (Α. Τότσιου, Δ. Βερβιτσιώτης), «Opus 1» (Λ. Θώμου, Δ. Σέμσης), «Lyra» (Λ. Ράμου, Μ. Ραμμός), του Ελληνικού κουαρτέτου (Παπαστάμου – Φαναριώτη- Σταμπόγλης) και της Ορχήστρας των Χρωμάτων (1993- 2011) .Το 2002 μαζί με την Οtilia Alitei, βιολί, και την Μαρία Μοσχίδου, πιάνο,  δημιούργησαν το  πιάνο τρίο “in vivo”, με το οποίο ηχογράφησαν το 2011 το cd “drops of time” με έργα Ελλήνων συνθετών. Το 2016  ηχογράφησε για την Ελληνική Ραδιοφωνία με τη Δανάη Καρά τη σονατίνα για τσέλο και πιάνο του Ν. Σκαλκώτα καθώς και τη «τρυφερή μελωδία» του ίδιου συνθέτη. Την ίδια χρονιά για την Ελληνική Ραδιοφωνία  ηχογραφούν με τη Μαρία Μοσχίδου έργα Προκόφιεφ και Μαρτινού. Από το 1993 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και από το 2006 κορυφαίος τσελίστας της ίδιας Ορχήστρας. O Bασίλης Λύκος είναι ιδρυτικό μέλος του Kyklos ensemble.

  

Ο Νίκος Λαάρης σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, το Royal College of Music (Μεταπτυχιακό) και το Manhattan School of Music (Διδακτορικό), όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής, ενώ έχει διδάξει και στα Πανεπιστήμια Columbia και Μακεδονίας και δίνει διαλέξεις για οργανισμούς, όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει λάβει τη χορηγία Ballantine’s Gold Seal και υποτροφίες πανεπιστημιακές, καθώς και των Ιδρυμάτων Αλέξανδρου Ωνάση, Ι. Φ. Κωστοπούλου και Λίλιαν Βουδούρη. Έχει εμφανισθεί στην Ευρώπη (South Bank Centre – Λονδίνο, Gärtnerplatztheater – Μόναχο) και στις ΗΠΑ (Carnegie Hall και Onassis Cultural Center – Νέα Υόρκη) και έχει συνεργαστεί ως σολίστ με την ορχήστρα Καμεράτα και τις Κρατικές Ορχήστρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Για το ντεμπούτο του στο Λονδίνο χαρακτηρίστηκε από τον Stephen Pettit των Times ως “ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο”, και για την σύμπραξή του με το Ballet Theater του Μονάχου στις Παραλλαγές Goldberg το περιοδικό Dance Europe τον απεκάλεσε “το αστέρι της βραδυάς”. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 2012 και παρουσιάζει έργα κάθε εποχής: μπαρόκ (Rameau:Les Indes Galantes), κλασικής (Haydn:Τα Επτά Τελευταία Λόγια -με τον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη – βραβείο Pulitzer), ρομαντικής (αφιέρωμα στον Wagner) και μοντέρνας (John Cage: the keyboards, Γιώργος Τσοντάκης: Ghost Variations, αφιέρωμα στον Sir John Tavener). Επιπλέον, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Conservatorium van Amsterdam (Bachelor). Συνεργάζεται με την ορχήστρα Καμεράτα, έχοντας διευθύνει την όπερα Στη Σωφρονιστική Αποικία του Philip Glass (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), την Ειρήνη του Αριστοφάνη, σε μουσική Νίκου Κυπουργού (Εθνικό Θέατρο), και τα μιούζικαλ West Side Story του Leonard Bernstein και Kiss me Kate του Cole Porter (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Έχει εργαστεί ως βοηθός μαέστρου στον Ρωμαίο και Ιουλιέτα του Nicola Zingarelli (Salzburg Whitsun Festival) και προετοιμάσει τη χορωδία για τον Πυλάδη του Γιώργου Κουρουπού (Φεστιβάλ Αθηνών).

Η καλλιτεχνική παρουσία του Αλέξη Καραϊσκάκη στην Ελλάδα τού χάρισε τη βράβευση του  «καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη της χρονιάς» από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής το 2011. Απέσπασε δύο πρώτα βραβεία στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες Βιολοντσέλου του Υπουργείου Παιδείας στην Α΄ και Β΄ κατηγορία. Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Μουσικά Σύνολα – Νέοι Σολίστ. Παίζει με την ίδια άνεση και ενθουσιασμό τόσο μπαρόκ όσο και μοντέρνο τσέλο, με το ρεπερτόριο του να εκτείνεται από την πρώιμη μπαρόκ μέχρι και την σύγχρονη μουσική δημιουργία του 20ού και 21ου αιώνα. Η ενεργός δράση του στη μουσική δωματίου περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους συναυλιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από το 2014 συμπράττει με την ορχήστρα Καμεράτα-Armonia Atenea και από το 2016 με το KYKLOS ensemble.Το 2017 έκανε το ντεμπούτο του στις Η.Π.Α ερμηνεύοντας τις παραλλαγές σε έρνα ροκοκό θέμα του Τσαικόφσκι. Ξεκινώντας το βιολοντσέλο στην τάξη της Αναστασίας Κατοχιανού, συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire National de Région de Boulogne-Billancourt στο Παρίσι αποφοιτώντας με άριστα και δύο πρώτα βραβεία (Μουσικής δωματίου και Βιολοντσέλου). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Hochschule der Künste της Ζυρίχης, αποσπώντας πτυχία BA και MA. Καθηγητές του ήταν οι Xavier Gagnepain, Raphaël Chrétien και Roel Dieltiens  στο βιολοντσέλο και η Hortense Cartier-Bresson στη μουσική δωματίου. Έχει παρακολουθήσει ενεργά σεμινάρια με τους Anner Bylsma, Philippe Müller και Jérôme Pernoo. Διδάσκει  βιολοντσέλο, μπαρόκ βιολοντσέλο  και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Από το 2018 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού φεστιβάλ της Σάμου του ιδρύματος Schwarz.

Γεννημένος στην Κέρκυρα, ο Δημήτρης Δεσύλλας έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας. Στην ηλικία των 16 εντάσσεται στην Σχολή Κρουστών του Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Νίκο Κορατζίνο, από όπου αποφοίτησε το 1992 με τις υψηλότερες διακρίσεις. Ως υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (πρώτος υπότροφος της υποτροφίας “Αλεξάνδρα Tριάντη”) και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (σολίστ της χρονιάς 1994-1995), συνεχίζει τις σπουδές του στην Νέα Υόρκη με τους Rolland Kohloff και Raymond Des Roches και στο Βερολίνο με τον Rainer Seegers. Σε ηλικία 18 ετών γίνεται ο νεότερος διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την ίδια χρονιά (1992) καταλαμβάνει τις θέσεις του κορυφαίου τυμπανιστή στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα των Χρωμάτων του Μάνου Χατζιδάκι . Ταυτόχρονα ξεκινάει η συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής που διατηρείται έως σήμερα. Το σολιστικό του ρεπερτόριο καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα συνθέσεων από μεταγραφές του μπαρόκ έως και το πλήρες σολιστικό έργο του Ιάνη ξενάκη όπως και πλήθος πρώτων ελληνικών, ευρωπαικών και παγκόσμιων εκτελέσεων. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Κάρνεγκυ Χωλ , το Μέρκιν Χωλ , το Queen Elizabeth Χωλ, το ΤΣΑΙ Χωλ του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το Chicago Symphony Χωλ , η αίθουσα της Μουσικής Ακαδημίας του Πεκίνου, το Zodiac Theater του Ελσίνκι, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Τον Σεπτέμβρη του 2013 ο Δημήτρης Δεσύλλας είχε την τιμή, μετά από πρόσκληση του ΜΜΑ και του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, να παράξει τον πρώτο ήχο 2.500 χρόνια μετά στο Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου, κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών (Ψάπφα Ιάνη Ξενάκη). Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας, έχει συνεργαστεί με σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, όπως οι Martha Argerich and Friends, Robert Wilsson, Gary Burton, Sir Neville Mariner, Θεόδωρος Κουρεντζής, Aram Karabekian, Γιώργος Κουρουπός, Μάνος Χατζιδάκις, Θεόδωρος Αντωνίου, κ.ά. Έχοντας επανειλλημένα χαρακτηριστεί από τον τύπο ως ο κορυφαίος έλληνας κρουστός ,βραβευμένος για τη σολιστική και συνθετική του ιδιότητα (βραβείο Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου, πρώτο βραβείο σύνθεσης μουσικής για χορό του Υπουργείου Πολιτισμού κ.ά.) ο Δημήτρης Δεσύλλας έχει ηχογραφήσει για τις εταιρίες Bis (Α’ παγκόσμια ηχογράφηση του κομματιού «χαρακτηριστικό κομμάτι για ξυλόφωνο σόλο» και συμφωνική ορχήστρα του Νίκου σκαλκώτα), Blue Note, Emi Classics, Albany Records, το Mezzo, την Βαυαρική Ραδιοφωνία, την Ελληνική Ραδιοφωνία κ.ά, ενώ ως μέλος της Καμεράτα και της Armonia Atenaea έχει ηχογραφήσει για τις εταιρίες Decca και Deutshe Grammophon. Ο Δημήτρης Δεσύλλας είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθηντής του συνόλου κρουστών ΤΥΠΑΝΑ και ιδρυτής και γενικός διευθηντής του συνόλου μουσικής δωματίου ΚΥΚΛΟΣ, σύνολα με ευρύ μεταξύ άλλων διδακτικό και καλλιτεχνικό έργο, των οποίων η παρουσία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο του τύπου. Τέλος, ο Δημήτρης Δεσύλλας έχει την καθηγητική θέση στην σχολή κρουστών του Ωδείου αθηνών και την θέση του Μεταπτυχιακού καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

    

 

Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος: Νίκος Λαάρης

 

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Ώρα: 20.30

 

Εισιτήρια: 20, 15, 10 ευρώ

Πληροφορίες-κρατήσεις: 2103611206